Най-евтиният труд е у нас: Плащат 7 евро на час, а в Германия - 37 евро

Най-евтиният труд е у нас: Плащат 7 евро на час, а в Германия - 37 евро - E-Burgas.com

Данни на Евростат посочват, че у нас средните разходи за труд за миналата година са били около 7 евро на час. Секторът на услугите регистрира най-голямото увеличение на разходите за труд с 14.4% при първите три месеца на 2022 година, спрямо същия период на миналата година, коментира репортер на БТВ от Германия.

Според германската агенция за икономическо развитие в България най-значително нарастват заплатите в компании, които търсят квалифицирани работници. Това се превръща в един от големите проблеми на германците - разликите между търсенето и предлагането на квалифицирана работна ръка се увеличава. Тази тенденция може да доведе и до забавяне на икономическия растеж в страната.

Авторите на изследването виждат проблема в застаряването на населението. Например във фармацевтичния бизнес и при лекарското съсловие кадри липсват. Една от опциите за облекчаване на проблема разглежда по-голяма вълна работници от чужбина, която да зъпълни липсите на пазара тук. Според експерти те могат да бъдат обучени и на място. В различни сектори се усеща липсата на персонал, независимо от квалификацията. Има недостиг на готвачи, персонал в детските градини, старческите домове и др. Страната взема мерки, за да не настъпи по-голям проблем, става ясно от мястото. 

Коментари