Над 250 000 ученици избраха занимания по интереси

Над 250 000 ученици избраха занимания по интереси - E-Burgas.com

За провеждането на заниманията бяха отпуснати 25 млн. лева от държавния бюджет

Над 16 500 занимания по интереси ще се провеждат в 2249 училища в страната до края на 2019 г. За това съобщават от Министерството на образованието и науката.

До момента желание за участие са заявили над 251 000 ученици, като близо 60% от тях са избрали направленията от STEM - "Дигитална креативност", "Математика", "Технологии" и "Природни науки". За провеждането на заниманията бяха отпуснати 25 млн. лева от държавния бюджет.

Най-малко два пъти седмично учениците ще имат занятия извън задължителните по учебните планове. Сред желаните направления са още "Изкуства и култура" и "Спорт". Засилен интерес има към заниманията по шах - в тях ще се включат над 3200 деца от цялата страна. Шахът е третият най-популярен спорт за занимания по интереси след футбола и волейбола.

Учениците са поискали да спортуват още тенис и баскетбол. Около 31 200 са избрали сценични и танцови изкуства, сред които театрални кръжоци и народни танци. За първа година са сформирани групи по медийна грамотност и стилистичен анализ на медийната реч.

Освен училищата организатори могат да бъдат и треньори, спортни клубове, читалища, центровете за подкрепа за личностно развитие и т.н. Част от средствата са насочени и към общините, които ще имат ангажимент да организират съвместни прояви между училищата в населеното място или областта.

Коментари

Още от последните новини