Наблюдатели ще следят референдума в Обзор

Наблюдатели ще следят референдума в Обзор - E-Burgas.com

Днес ЦИК регистрира Българско сдружение за насърчаване на гражданската инициатива за наблюдение на местния референдум в Обзор. Регистрирани за наблюдатели бяха 9-има представители на сдружението. Те ще следят за спазване на изборните правила и процедури на 27 и 28 февруари. Ръководител на екипа на наблюдението е д-р Даниела Божинова, изследовател и активист в областта на референдумите и правото на  самоуправление.

Сдружението реши да предприеме наблюдение на допитването предвид наличието на притеснения сред местните хора относно честността и свободата на предстоящия референдум. Притесненията са свързани с обтегнатите отношения между общинските власти в Несебър и селищата, които желаят отделяне. Има сигнали за оказване на административен натиск от общинските власти върху местните хора и за обезкуражаване на участието в референдума. Избирателната активност е ключова: ако тя остане под 40%, референдумът няма да бъде зачетен, независимо от резултата му.

„Нашите доброволци-наблюдатели искат да спомогнат за честността и свободата на вота, така че да се видят истинските предпочитания на местните хора при отговора на въпроса на референдума.  Това би било местно самоуправление в най-чист вид."

От Сдружението смятат, че местният референдум в Община Несебър, който ще се проведе в настоящата безпрецедентна епидемиологична обстановка,  ще се яви и като мини „репетиция" на големия изборен процес за Народно събрание, предстоящ на 4 април т.г.

Коментари

Още от последните новини