На второ място сме в ЕС по загинали в катастрофи

На второ място сме в ЕС по загинали в катастрофи  - E-Burgas.com

По света на всеки 22 секунди в катастрофа умира човек, показват данни на Световната здравна организация, представени на пресконференция в БТА по повод Световната седмица за безопасност по пътищата, която ще протече между 6 и 12 май под мотото: "Лидерство за безопасност на пътя", Спаси живот#Говори.

Представителят на СЗО в България Скендер Сила посочи, че катастрофите не са нещастен случай и могат да бъдат предотвратени. Сред основните причини, които той изтъкна за тревожната тенденция жертвите по пътищата да се увеличават, са ускорената урбанизация, ниските стандарти за безопасност, употребата на наркотици и алкохол, неизползването на предпазен колан и каска, както и превишената скорост. Като най-стряскащи данни от доклада на СЗО Сила подчерта, че именно нараняванията при ПТП-та са водещата причина за смърт при децата между 5 и 9 години.

Световните лидери поеха ангажимент броят на смъртните случаи да намалее наполовина до 2020 г., настоящият доклад обаче показва, че е постигнато твърде малко, категоричен бе той.

От своя страна председателят на Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" Малина Крумова изтъкна, че за 2018 г. България е на второ място в Европа по загинали в катастрофи, а на територията на ЕС всяка година загиват близо 25 000 души. По нейни думи у нас ежедневно стават средно по 18 ПТП-та. Сред основните причини за черната статистика тя посочи липсата на взаимодействие между отговорните институции, тенденцията за прехвърляне на отговорности, липсата на регулация и най-вече - на системен анализ на базата на обективни данни. Крумова подчерта, че именно тези пропуски са довели до създаването на новата агенция.

Ние не искаме да сме просто още една административна структура, категорична бе тя. Крумова заяви, че в момента Агенцията изготвя цялостен системен анализ на пътната безопасност, след който ще бъдат предложени комплексни мерки. Според нея не е важен размерът на санкциите, а ефективността на контрола.

Коментари

Още от последните новини