На евродъното по заплати сме

На евродъното по заплати сме - E-Burgas.com

Социалноикономическото разделение между Източна и Западна Европа остава, показват данните за минимална месечната работна заплата, публикувани от Евростат. България остава на дъното на класацията, а на чело е Люксембург, където минималната заплата е най-висока в Европейския съюз, пише dnes.bg.
Традиционното изследване включва 22 от общо 28 членки на ЕС, където със закон са въведени прагове за минималната работна заплата. Към 1 януари 2017 г. в България тя е 9 пъти по-ниска от тази в най-богатия Люксембург – 235 евро срещу 1999 евро месечно. На предпоследно място традиционно е Румъния, където минималната заплата е с 40 евро по-висока от българската.

Минималната работна заплата у нас е нараснала със 109% за последните 9 години. Според статистиката през 2008 г. тя е била едва 112 евро.

Единствено в задлъжнялата Гърция, която е под тежка програма за реформи, минималният праг на месечно възнаграждение е намалял с 14% през изтеклия период. Повод за оптимизъм у нас, обаче трудно се намира, тъй като все още България е в групата от 10 централно и източноевропейски страни с минимално заплащане под психологическата граница от 500 евро месечно.

 

Коментари

Още от последните новини