МВР съветва как да избегнем опашките за нови лични документи

МВР съветва как да избегнем опашките за нови лични документи  - E-Burgas.com

За да не чакате по опашки за нови лични документи - лични карти, паспорти, шофьорски книжки, подайте предварително заявления, призовава МВР. Само през тази година изтичат 999 018 лични карти и 637 743 паспорта. Догодина са повече - 1 088 116 карти и 563 129 паспорта, или общо над 3,3 млн. лични документа и то без да броим шофьорските книжки, пише "24 часа".

През тази година най-голям наплив за документи се чака през лятото - юли и август, когато има и много прибиращи се от чужбина българи. Най-много изтичащи документи обаче ще има през ноември и декември. Подадените досега заявления са много малко. През януари, февруари и март гишетата няма да са толкова натоварени и все още има време за бърза подмяна на старите лични карти, паспорти и шофьорски книжки. Как можете да не чакате по опашки:

Подаването на заявления става във всички звена на “Български лични документи”, без значение къде е постоянният ви адрес. Достатъчно е да е на територията на областта или София-град Това са всички районни управления и областната дирекция. Пример - живеете в столичния кв. “Люлин”, но работите в “Младост”. В този случай отивате в районното в “Младост”, където работите, и си подавате заявлението. Може да стане и в обедната почивка. Мярката е въведена за улеснение и удобство на хората. На място в “чуждото” районно може да получите готовите си документи след 30 дни, ако сте избрали обикновена услуга. От справка на Столичната дирекция на полицията става ясно, че най-слабо натоварено в първите дни на 2020 г. е 8-о районно в кв. “Дружба”. Почти 3 пъти повече граждани се обслужват в 6-о районно в “Красно село”.

Коментари

Още от последните новини