Муле от ало измами се обърка и занесе парите в полицията в Поморие

Муле от ало измами се обърка и занесе парите в полицията в Поморие - E-Burgas.com
Архив DC news

Превантивните действия в Бургаско дадоха резултат, арестувано е бургазлия с над 10 бона от две „жертви“.

За куриозен случай на ало измама в Ахелой съобщиха от пресцентъра на МВР-Бургас. По време на вълната от телефонни измами, преминала през региона последните седмици, едно от мулетата се объркало от телефонно обаждане, усъмнило се, че го лъжат и занесал торбата с пари в полицията.  

Преди два дни в поморийкия полицейски участък, е получено съобщение от 79- годишна жена от Ахелой за това, че станала жертва на телефонна измама по класическата схема „оказване на съдействие на полицията за залавяне на телефонни измамници”. Пенсионерката събрала сумата от 1 600 лева и следвайки инструкциите в телефонната слушалка ги поставила под кофа за боклук, разположена пред дома й.

Малко по-късно на адреса дошъл 61-годишен нейн съграждани, който бил потърсен по телефона от мъж, представил се за „Стефан Попов - началник към полицията”. Последният поискал съдействие от ахелоеца за залавянето на телефонни измамници, като първото което трябвало да направи е да вземе парите на своята съгражданка и да ги занесе на друго място.

Ахелоецът взел пакета, оставен под кофата за боклук, но се усъмнил, че сам става жертва на телефонна измама, като занесъл парите направо в полицията в Поморие, отклонявайки се от телефонните инструкции.

Сумата от 1 600 лева предстои да бъде върната на пенсионерката, а по случая е образувано досъдебно производство.

Междувременно по време на превантивните действия през този период криминалисти са задържали 37-годишен криминално проявен бургазлия, който в ролята на т.нар. „муле” взел общата сума от 10 400 лв. от двама измамени бургазлии.

Първият от тях – 79-годишен пенсионер, получил обаждане по класическата схема „оказване на съдействие на полицията за залавяне на телефонни измамници”, като оставил сумата от 8 200 лева до трансформатор на ул. Странджа планина до бл. 19. Втората жертва е 61-годишна жена от Сарафово оставила сумата от 2 200 лв. до пластмасов контейнер за отпадъци, разположен срещу бл. 35 в к-с Изгрев.

Парите и в двата случая са прибрани от 37 годишен криминално проявен бургазлия, който направил пълни самопризнания и описа механизма за извършване на деянията. Същият предал част от сумата от 10 400 лв. Работата по цялостно документиране на престъпната дейност на бургазлията продължава.

          ОДМВР – Бургас за пореден път припомня, че най-честите схеми за телефонна измама, освен „оказване на съдействие на полицията за залавяне на телефонни измамници”, са :

- Катастрофа с жертва, предизвикана от близък роднина, който е задържан в ареста и за освобождаването му е необходима крупна сума пари

- Болен от / свински, птичи грип, ебола или друга актуална болест/ близък роднина, който е настанен в болнично заведение и за спасяването му е необходима скъпоструваща ваксина

- Настъпила трудова злополука / гръмнал бойлер или друг електроуред / възникнал пожар или взривена бомба, при който инцидент е пострадал тежко близък роднина. За да се извози в специализирана столична болница с хеликоптер и да се предприемат оперативни действия е необходима крупна сума пари

- Пътен инцидент, при който на близкия роднина са засегнати крайниците. За оперативната намеса и поставянето на златни пирони е необходима крупна сума пари или ценности

- За отпускане на допълнителни пари към пенсията / помощ за закупуване на лекарства / енергийна помощ / друг тип социално подпомагане е необходимо крупната сума пари или ценности да се предоставят на мнимия служител на „Социални грижи” или „Пенсионното” за да може възрастния човек да попадне в графа „крайно нуждаещ се”

- Освобождаване на колетна пратка от чужбина, съдържаща валута в  големи размери, скъпоструващи лекарства или ценни предмети

- Осъществяване на изгодна сделка от близък роднина по закупуването на климатици, електроуреди и др. от голям търговски обект и др.

Характерно е, че по време на телефонната измама възрастния човек непрекъснато разговаря по телефона, като не му се дава възможност да се свърже със свои роднини и да им съобщи за проблема. Възможно е да се поиска от пенсионера да изтегли и спестените си пари от банков клон, поради което с банковите служители също се провеждат превантивни срещи за засилване на бдителността им по отношение на възрастни хора внезапно изтеглящи всичките си пари.

ОДМВР – Бургас призовава за пореден път гражданите да проведат разговори със свои роднини в третата възраст, на които да се обясни, че търсенето на съдействие се осъществява преди всичко на тел. 112 или от близки, на които имат доверие. От изключителна важност е да се обсъдят различните механизми за телефонни измами с цел неутрализиране на опитите за извършване на подобен род криминални посегателства!

Свързани статии
Общините в Бургаско алармират: Ало измамите отново са на дневен ред! Внимавайте! Телефонните измами в Бургас и Поморие отново се отприщиха, ето как да се предпазите Бургаската полиция по петите на нов ало измамник Ало измамниците отново подлудиха Бургаско, ето какви са най-честите сецанрии Топ удар на бургаските криминалисти! Хванаха „муле“ на ало измамници от Велико Търново (Снимки)
Тагове
ало измами муле телефонни измами
Коментари

Още от последните новини