Модерните биотехнологии ще изучават новите студенти в "Проф. д-р. Асен Златаров"

Модерните биотехнологии ще изучават новите студенти в

Заедно с още три нови специалности тайните в производството на храните става част от учебната програма на висшето училище. Магистърска програма ще подготвя кадри за аутсорсинг компаниите

Ръководството на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ – Бургас, продължава и тази година тенденцията да обогатява профила си с модерни и атрактивни специалности. И тази учебна година те са съобразени изцяло с търсенето на бизнеса. Кадрите, които завършат висшето училище, ще са напълно конкурентни на пазара на труда, тъй като учебните планове и по новите, и по вече традиционните специалности, са изцяло в синхрон с развитието на икономиката.

С оглед нарастващите изисквания на потребителите към качеството на храните, повишените критерии при подбора на подготвени кадри в хранително-вкусовата промишленост и предприетите мерки в световен мащаб за здравословно хранене,  ръководството на университета разработи учебен план за подготовка на студенти в областта на хранителните биотехнологии.

Това е един от най-интензивно развиващите се клонове на съвременната индустрия. Обучението в ОКС „Бакалавър” по „Хранителни биотехнологии” има за цел да даде на студентите теоретични познания и практически умения по основните технологични дисциплини за получаване на различни хранителни продукти, като поставя акцент върху ферментационните хранителни продукти. Избралите тази модерна специалност ще получат знания за тези процеси, както на клетъчно, така и на молекулярно ниво, и умения да ги управляват. Бъдещите технолози могат да намерят реализация в предприятията на хранително-вкусовата промишленост, контролни и научноизследователски лаборатории, в хигиенно-епидемиологични институти, в лабораториите по безопасност на храните и да развият свой бизнес в областта на производството на здравословни храни.  Обучаващата катедра разполага с отлична експериментална база със съвременна апаратура и опит от участие в голям брой международни проекти.

В резултат на редица програми на Европейския съюз в България бяха изградени десетки станции за пречистване на водите. Това породи дефицит на достатъчно на брой квалифицирани кадри, които да работят в новоизградените модерни бази. Дигитализацията на процесите във всички области, включително и в тази, налага сериозна IT-подготовка на работниците и служителите. Затова, след заявен интерес от страна на сектора, Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ разработи програма за обучение по специалност „Компютърни технологии в пречистването на води“.

Студентите, които изберат да учат в нея от новата учебна година, ще получат основни познания по компютърни и информационни технологии, както и подготовка в областите на техническите науки, свързани с реализацията на дейности в пречистването и мониторинга  на водите. IT-подготовката им ще позволи да правят симулации и да моделират процеси от практиката на пречистване на водите, както и да ползват географски информационни системи (GIS).

Наличието на повече от 10 работещи предприятия за производство на стъкло, керамика и строителни материали в страната е предпоставка за търсене на квалифицирани кадри в тази област в дългосрочен план. Новата специалност в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ – Бургас „Технология на стъклото, керамиката и строителните свързващи материали“ ще подготвя инженерни и ръководни кадри за производствени предприятия и фирми на силикатната промишленост, научни и научно­-изследователски, проектантски и консултантски институти. Подготовката на специалистите включва придобиването на задълбочени познания в областта на химия и технология на керамиката, химия и технология на стъклото, химия и технология на строителните свързващи вещества  - цимент, гипс, вар и др. Благодарение на сериозните знания, получени в Университет „Проф. д-р Асен Златаров”, студентите, завършили специалност "Технология на стъклото, керамиката и строителни свързващи материали", могат да се реализират в различни сфери на производството в страната и чужбина.

Удовлетворяване потребностите на строителния бизнес са заложени в четвъртата нова специалност за учебната 2018/2019 г. в Университета – „Инженерни материали“. Бакалавърската програма ще подготвя специалисти в областта на „Материалознанието” с изучаването на основни дисциплини, свързани със строежа, свойствата и приложението на инженерните материали. Целта на учебната програма е студентите да придобият практически знания и умения за използването на различните класове инженерни материали в областта на проектирането и изграждането на различни съоръжения, конструкции и апарати.

Традиционно студентите и по четирите нови специалности в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ – Бургас ще могат да разчитат на сериозна практическа подготовка по време на стажовете си в реалния сектор.

През есента ще стартира и новата магистърска програма „Информационни технологии в управлението и трансформацията на бизнес процеси“. Тя става факт благодарение на подкрепата на Община Бургас и Българска Аутсорсинг Асоциация. Представителите на сектора са активни участници в подготовката на учебния план на програмата, за да бъдат кадрите, които университетът ще подготвя, максимално подготвени за работа в аутсорсинг компаниите, базирани не само в Бургас, но и в цялата страна.

За да се задоволи нарастналото търсене на медицински сестри от всички болнични заведения не само в Бургас, но и в страната, за Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ – Бургас, са отпуснати 10 допълнителни бройки държавна поръчка за специалност „Медицинска сестра“, с което общият брой на местата за учебната 2018/2019 г- стават 23. Още две места ще има и полиния на платения прием, заяви днес ректорът на учебното заведение доц. д-в Магдалена Миткова.

Коментари

Още от последните новини