Младият безработен у нас - жена със средно образование и без квалификация

Младият безработен у нас - жена със средно образование и без квалификация - E-Burgas.com

Всеки десети младеж отказва работа заради ниска заплата, очаква по 1200 лв. на старта

У нас около 60 хиляди младежи до 25-годишна възраст нито работят, нито учат. А 21 хиляди от тях и не търсят работа, защото не вярват, че ще намерят. Това показват последните данни на националната статистика, съобщи Нова тв.

На прага на лятото хиляди млади хора стъпват за първи път на пазара на труда. След броени дни над 50 хиляди зрелостници напускат училище. Част от тях директно ще се влеят в пазара на труда. Веднага след това хиляди студенти ще получат дипломата за висше образование и ще търсят първата си работа.

В момента безработните младежи са 35420. За сравнение - през 2013-а броят им е бил 70 хиляди, а през миналата година - 37 хиляди.

Профилът на младия безработен у нас е следният - в повечето случаи това е жена, без квалификация, със средно образование, живееща в по-големите градове.

В същото време обаче всеки десети кандидат отказва работа заради ниска заплата, показват данните на агенции за набиране на кадри. В много от случаите стартовата заплата, за която настояват, е 1000-1200 лева. Нереалистичните очаквания на младите са удар и за бизнеса. Повече от половината от работодателите у нас не могат да намерят кадрите, от които имат нужда.

Коментари

Още от последните новини