Митрополит Гавриил се гаври с пандемията: Църквата няма да затваря, миряните ще целуват светини

Митрополит Гавриил се гаври с пандемията: Църквата няма да затваря, миряните ще целуват светини  - E-Burgas.com

Църквата никога не е била източник на зараза: там много пъти са се прекратявали епидемии. Трябва да се молим на Бог, заради нашите грехове е допуснато това нещо. Това заяви в предаването „120 минути" митрополит Гавриил, който управлява Ловчанската епархия.

„Голямо изпитание е за хората, съжаляваме за тези, които ги е постигнала тази епидемия, но си мислим, че трябва да използваме времето на Великия пост за особено покаяние и молитва. Господ, който е допуснал това явление, да ни избави от него и то по-скоро да отмине и да бъдат освободени хората от тази страшна напаст, която е постигнала целия свят, добави митрополитът.

„Господ тук, на този свят, не наказва, той се старае да ни спаси и както един родител своите деца не може винаги да ги награждава, някой път трябва с нещо да ги накаже, за да се стреснат да станат по-сериозни, по същия начин и Господ допуска.

Погледнете около нас какви неща се случват, много пъти страшни и хората не мислят за това, че това са много пъти грехове, престъпления.

Ние говорим за тази напаст, но колко много по-страшни неща има около нас - ние за това не мислим и не мислим колко е страшен грехът, който опустошава човешката душа.

Това идва за да ни стресне, да ни покаже, че трябва да поправим себе си, да искаме от Бога прошка и да искаме неговата помощ, защото църквата е преживяла много епидемии и винаги с молитва, покаяние и пост те са преодолявани в църквата".

Митрополит Гавриил заяви, че има писмо от Негово Светейшество Патриарх Неофит, което е одобрено от всички митрополити.

"В него е дадена насока как да се действа - мерки за хигиена, всичко, което е необходимо да се прави. Но в това писмо не е казано, че трябва да затваряме църквите и, че не трябва да се молим и са служим, а обратното - с по-голямо усърдие, да се обърнем с молитва към Бога.

Той обясни, че в църквата има светини, пред които хората искат да се преклонят и да целунат, затова няма как посещението да се замени с молитва у дома. 

 

Коментари

Още от последните новини