Медиите в Скопие: Брюксел попари българите

Медиите в Скопие: Брюксел попари българите - E-Burgas.com

Европейската комисия вчера следобед оповести редовните доклади за напредъка в реформите в страните от Западните Балкани и Турция, както и дългоочаквания Икономически и инвестиционен план за региона, съобщават изданията в Скопие предаде "БНР". В доклада за Северна Македония е отбелязан напредък в повечето области, но има и такива, в които са необходими допълнителни усилия, като медиите и законодателството за предотвратяване на дискриминация, отбелязва "Независен весник".

Онова, което остави силен белег на самото представяне в голямата зала на Европейската комисия, в присъствието на голям брой журналисти от всички европейски страни, включително от България, беше публичното оповестяване от официалния говорител, че речта на европейския комисар за разширяването Оливер Вархей ще се превежда и на македонски език, пише в коментар "Слободен печат".

Имайки предвид цялата вихрушка с българското отричане на всичко, което е македонско, това публично съобщение, че за пръв път ще има и превод на македонски език, сякаш бе отправено именно към тях, за да ги уведоми, че този въпрос, там в ЕС, е отдавна решен, отбелязва изданието в коментара, който е озаглавен "В Брюксел ЕС "попари" българите".

Еврокомисарят за разширяване и добросъседство Оливер Вархей днес ще бъде на посещение в Северна Македония, за да връчи на властите доклада на ЕК за напредъка на страната, съобщават медиите в Скопие. Вархей ще има срещи с премиера Зоран Заев и членове на правителството. Очаква се и работен обяд на Вархей с президента Стево Пендаровски. По време на посещението еврокомисарят ще има среща и с лидера на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски.

"Слободен печат" съобщава още, че на пресконференция в Брюксел вчера Оливер Вархей е заявил на представителите на македонското правителство, че трябва да инвестират в директен диалог с България с цел решаване на споровете. Рабтим ръка за ръка с българските и македонските власти, приех министъра на външните работи и вицепремиера миналата седмица, и ги окуражих да се ангажират с техния съсед, тъй като става въпрос за взаимен интерес да бъде намерено решение, което е приемливо за двете страни, заявил Вархей. Той потвърдил още веднъж, че целта на Европейската комисия и на германското председателство е да се проведе първата Междуправителствена конференция, т.е., отварянето на първите преговорни глави до края на тази година, пише "Слободен печат".

Коментари

Още от последните новини