Майка на 3-годишно момиченце: Дъщеря ни бе с 40 градуса температура, от УМБАЛ-Бургас ни изгониха

Майка на 3-годишно момиченце: Дъщеря ни бе с 40 градуса температура, от УМБАЛ-Бургас ни изгониха - E-Burgas.com

Отказаха спешна помощ на дете на 3 годинки и с 40 градуса температура, сигнализират родители от Бургас. Ситуацията се разиграва в понеделник. Детето вдига температура около 5.30 ч. сутринта. До 7 ч. родителите се опитват да я свалят, но не успяват. Така се стига до спешното отделение на УМБАЛ-Бургас, откъдето по техните думи им е отказана помощ. Майката на 3-годишното момиченце Лилия Моллова излезе с гневна позиция, в която се възмущава от персонала в най-голямото здравно заведение в Бургас.

Ето какво сподели в сигнала си още тя: 

Искам да споделя безкрайното си възмущение от факта, че в най-голямото здравно заведение в Бургас беше отказана лекарска помощ на детето ни на 3г. и 10м. с температура 39.6 градуса.

В понеделник. на 19.02.18г. в 7.00ч. сутринта след като цяла нощ се бяхме борили с високата температура на дъщеря ни, потърсихме лекарска помощ от ОРБ Бургас. Там ни препратиха от една на още 2 регистратури (на първата ни обясниха, че няма лекар; на втората нямаше никой) се върнахме в изходна точка, след като бяха минали около 20 мин. Обяснихме, че сме напълно наясно, че в 8.00ч. започвт редовните смени на докторите, но личната лекарка на детето е на смяна в 13.00ч. ние се опитваме да свалим температурата някъде от 18.00ч. на предния ден и след като към 5.30. сме дали поредните лекарства, е продължила да се покачва, сме решили да потърсим лекар, тъй като ни притеснява фактът, че детето достига 40 градуса температура. Казаха ни, че могат да повикат сестра.

Сестрата, която дойде, започна да ни се кара и да крещи да си ходим при личната лекарка, че за да прегледа някой детето ни трябвало да повика лекар от горе! Директно заяви да отиваме и да си търсим личната лекарка!!!

Нямахме време за губене в разправии и тръгнахме да търсим помощ на друго място.

Но в мен остава безкрайното възмущение! Как е възможно да ти откажат лекарска помощ в най-голямата болница за града и региона?! Толкова ли няма един доктор, който да погледне колко основателни са нашите притеснения и факта от вече почти 40 градуса температура на дете?! Как така една сестра взе това решение без дори да погледне и пипне детето ни! Какво би станало, ако след като ни изгониха от болницата докато търсим следващото място, детето ни беше направило гърч от високата температура.. Кой щеше да поеме тогава отговорност за последствията?

Обърнахме се за коментар към ръководството на УМБАЛ-Бургас, от където обявиха, че родителите могат да пуснат жалба срещу съответното отделение. Едва след това ще се образува проверка по случая.

От там посочиха обаче, че по закон личните лекари са длъжни да са на разположение по 24 часа, а ако това не е възможно всеки от тях е длъжен да осигури кабинет за неотложна лекарска помощ.

"Не съм запознат със случая, но в закона ясно е посочено , че на спешна помощ има право всяко едно дете до 1-годишна възраст с над 38,5 градуса температура. Така или иначе призовавам родителите да подадат жалба, в която да опишат подробно какво се е случило, така ще имаме основание за проверка. Нека обаче е ясно, че всеки един личен лекар е длъжен да сключи договор с кабинет за неотложна помощ, в случай, че няма възможност да бъде на разположение на пациентите си денонощно. Хубаво е да знаем освен правата и задълженията си ", добави административният директор на УМБАЛ-Бургас д-р Бойко Миразчийски.

Коментари