Математик: Смъртните случаи ще нарастват поне през следващите две седмици

Математик: Смъртните случаи ще нарастват поне през следващите две седмици  - E-Burgas.com

Все още не сме стигнали пиковите стойности на епидемията у нас и тепърва числата ще нарастват. В следващите 10 дни се очаква хората, които се нуждаят от спешна здравна помощ да нарастват, а в следващите 14 дни се очаква да се увеличат и смъртните случаи. Това заяви в студиото на сутрешния блок "Денят започва" по БНТ математикът Петър Велков.

Той е категоричен, че минимум до края на месеца увеличението на заразените ще продължи, в зависимост от мерките. Според всички водещи епидемиолози и лекари на първа линия, мерките трябва да се затегнат, подчерта Велков.

Има най-различни примери в Европа и не само - колкото повече се бавим, толкова повече време отнема да се види ефектът от мерките и от един локдаун, коментира математикът. По думите му, случаите ще нарастват в първите няколко дни, дори ако мерките бъдат затегнати сега.

"Ако сега вземем мерки, тогава ще имаме и едни много по-спокойни празници през декември със семействата си и ще можем да започнем по-спокойно и годината, което е добре и икономически" заяви Петър Велков.

В момента 20 000 е разликата между карантинираните и активните случаи, тоест има 20 000 активни лица, които не са под карантина и разпространяват потенциално вируса, което е просто нелепо.

Анкета
Коментари

Още от последните новини