Масло гхи – (не)познатото допълнение на храненето

Масло гхи – (не)познатото допълнение на храненето - E-Burgas.com

Аюрведическата кухня се е запознала неустоимия вкус и здравословните свойства на маслото гхи още преди хилядолетия. През последните години то завладя небцето и на европейците. 

За разлика от обикновеното масло, гхи не се разваля и не трябва да се съхранява на студено. Така е било съхранявано още преди да е имало хладилници във всеки дом. В следващите редове ще разберете повече за маслото гхи, какви са неговите ползи и как да го приготвите сами.  

 Източник на изображението: elements.envato.com

Какво представлява маслото гхи?

Гхи е избистрено масло, получено чрез варене при ниска температура, по време на което водата от него се изпарява. Млечните частици се отделят и изваждат с лъжица, като така се получава вкусно и ароматно масло, без примеси. Използва се в индийските и пакистанските култури от хиляди години. Създадено е, за да се предотврати развалянето на маслото при топло време. 

Известно е, че маслото от гхи е много добро от хранителна гледна точка и даже се приема за лечебно според Аюрведа. Смята се за чиста и лечебна храна, която не съдържа тези примеси, които често присъстват в обикновеното масло.

Гхи съдържа наситени и ненаситени мастни киселини. Независимо от наситените мастни киселини, гхи намалява нивата на вредния холестерол в организма. Не съдържа казеин и лактоза, поради което е подходящ за хора, които са алергични към лактоза. Също така в него няма сол, захар, овкусители и консерванти.


Какви са ползите ползите от маслото гхи?

Освен в кулинарията, гхи се използва в Аюрведа, където е известно като грита. Тъй като млечните му вещества са отстранени, гхи не изисква охлаждане и може да се съхранява на стайна температура в продължение на няколко седмици. Всъщност, като кокосовото масло, то става твърдо, когато е на студено и меко, когато е на стайна температура. 

По-долу ще ви изброим само някои от предимствата на гхи маслото: 

●    Висока хранителна стойност  – маслото от гхи е богат източник на витамини A, D, E и K, както и на незаменими мастни киселини. Уникалният вкус и аромат са отговорни за нарастващата му популярност. Гхи има приятен, богат, орехов вкус и придава на ястията наситеност на вкуса.

●    Без лактоза и глутен – подходящо е за хора, чиито организъм има непоносимост към глутен и лактоза. Все по-голям брой хора се обръщат към диета без глутен и лактоза, което увеличава популярността на гхи като заместител на обикновеното масло.

●    Висока точка на димене – за разлика от обикновеното масло, гхи има висока точка на димене, която достига температури над 180 градуса. Това го прави подходящ и за обикновено готвене, и за пържене.

Тези ползи са причината за популярността на гхи през последните години. То не съдържа лактоза и глутен, ароматът му е великолепен, а хранителната му стойност е изключително висока.


Ето и как да си приготвите гхи

След всичко хубаво, което казахме дотук, със сигурност искате да си приготвите гхи у дома. За щастие, задачата не е трудна, трябва просто да си купите несолено обикновено масло. 

Сложете го в тиган с дебело дъно на средно силен огън, докато се разтопи напълно. След това намалете температурата на котлона и продължете да готвите още 45 минути. През това време веществата на маслото ще се разделят на две. Тези, които са отгоре, се отстраняват с лъжица, но без да се разбъркват. 

Важно е да приготвяте гхи на слаб огън, за да не загори. След като приключите с приготвянето, оставете сместа да се охлади. След това прехвърлете маслото в удобен съд. Както споменахме, можете да съхранявате маслото на стайна температура. 


 

Коментари

Още от последните новини