Мащабна кибератака в САЩ: Китайски хакери удариха критични американски системи

Мащабна кибератака в САЩ: Китайски хакери удариха критични американски системи - E-Burgas.com

 

В последните 24 часа, американските служби за национална сигурност съобщиха за мащабна кибератака, извършена от китайска хакерска група, която е успяла да компрометира важни правителствени и частни системи в САЩ. Според официални източници, атаката е била насочена към инфраструктури, свързани с националната сигурност, и е застрашила разузнавателни мрежи, включително сензитивни данни за кибершпионаж .

 

Федералното бюро за разследвания (ФБР) съобщава, че атаката е била координирана и усъвършенствана, използвайки сложни методи за проникване, за да се избегне засичане от защитните системи. Хакерите са целели събиране на информация за американските отбранителни способности и съюзнически операции по света. Случаят предизвика незабавна реакция от страна на Белия дом, който обеща строги санкции срещу Китай, ако се докаже участието на държавата в кибератаката .

 

Тази атака е поредното напомняне за уязвимостта на критичната инфраструктура на САЩ пред новите форми на цифрови заплахи. Експерти предупреждават, че подобни действия могат да доведат до ескалация на напрежението между двете суперсили, особено на фона на все по-нарастващата конкуренция в технологичната сфера .

Коментари

Още от последните новини