Лодкостоянката край "Ъгъла" ще обслужва новия жилищен квартал на Бургас

Лодкостоянката край

Община Бургас напредва с обезпечаването на проектната си готовност за кандидатстване за европейско финансиране по мярката „Рибарски пристанища, кейове за разтоварване, рибни борси и покрити лодкостоянки”. Като място за изграждане на бъдещо ново съоръжение от този вид е избрана местността „Ъгъла“ в землището на кв. „Сарафово“. На това място през следващите десетилетия се очертава да възникне нова жилищна зона на Бургас, за чиято публична инфраструктура се мисли отсега.

Съгласно вече утвърдено техническо задание, Общината определи зона с работно заглавие „Умен крайградски остров“. Част от нея ще представлява защитена лодкостоянка с основна функция да се използва като сезонно укритие на малки рибарски лодки. Едновременно с това тя трябва да играе ролята на брегоукрепително съоръжение, осигуряващо подобряване състоянието на морската ивица в района на преливниците на Солниците. Съоръжението ще е конструирано така, че да осигурява амфитеатрална гледка към зона за култура и наблюдение на морските пространства. До него ще стига инфраструктура за споделена велосипедна и електромобилност. Предвижда се внедряване на съоръжение за осигуряване на алтернативно енергийно захранване, както и ансамбъл от интерактивни устройства и дигитална среда. Оттук и наименованието „Умен крайградски остров“.

На предстоящото заседание на местния парламент предстои да бъдат гласувани предварителни решения за прокарване на довеждаща инфраструктура и отреждане на терени за бъдещата обществена лодкостоянка.

Съоръжението може да стане част и от цялостната концепция за морски таксита, предложена от кмета Димитър Николов - малки плавателни съдове, които да превозват местни жители и туристи до различни точки в Бургаския залив. 

Коментари

Още от последните новини