Концесионери не допускат кучета по плажовете, ето от какво зависи

Концесионери не допускат кучета по плажовете, ето от какво зависи - E-Burgas.com

Концесионери масово не допускат кучета на плажа, въпреки че нито един закон не го забранява, съобщи NOVA.

Ивелин Младенов решил за първо лято от години да почива на българското Черноморие, освен с приятели и с домашния си любимец - 10-килограмовият Марли, който обаче не бил допуснат на плажа.

"В началото, когато дойдохме господа от охраната на самия плаж ни помолиха да напуснем плажа, тъй като било забранено разхождането на домашни любимци, въпреки това, че не нарушават по какъвто и да било начин обществения ред и това, че са на каишка, както всъщност гласи и Закона за ветеринарно-медицинската дейност", казва той.

Летовниците били спрени от физическата охрана на плажа.

"На всяка табела, че е забранено. Това не го решавам аз", обяснява Илиян Тонев от охраната на плаж "Слънчев бряг"-Централен.

Този отговор не удовлетворил Ивелин и приятеляте му. Te опитали да потърсят отговор на какво основание Марли трябва да остане извън пясъка. А нито в закон, нито в общинска наредба има каквото и да е ограничение домашни любимци да бъдат на плажa.

"Това е решение на всички концесионери по цялата плажна ивица. Има табели,на които е обозначено, че е забранено за домашни любимци и за превозни средства. Решението предполагам е взето от някаква сигурност, защото има кучета, които са големи. Няма значение дали са големи или малки, но има туристи, които са с малки деца и просто това се прави за тяхна безопасност", заяви управителят на плаж "Слънчев бряг"-Централен Михаил Ковачев.

От Министерството на туризма са изпратили отговор до NOVA, в който обясняват, че условието дали могат да се допускат домашни любимци на територията на морските плажове по българското Черноморие не е регламентирано в договорите за концесия или наем, които ведомството сключва с концесионерите и наемателите.

Допускането на домашни любимци на плажа или забрана за това можело да бъде посочено чрез Наредбите за опазване на обществения ред на съответната община. Това зависело и от организацията на работа, направена от стопанина на плажа.

А за стопанинът на Марли Ивелин Младенов решението на проблема е лесно. "От 12 години насам може би за първи път решихме да дойдем на българското Черноморие. Със сигурност това няма да се повтори", казва той.

Коментари

Още от последните новини