Комисията по хазарта става едноличен орган, създават и регистър на зависимите

Комисията по хазарта става едноличен орган, създават и регистър на зависимите - E-Burgas.com

Държавата създава регистър на хората, зависими от хазарт, с цел превенция на това социално явление, съобщава БГНЕС. Идеята е част от предложените от ГЕРБ промени в Закона за хазарта, които Комисията по бюджет и финанси подкрепи днес на първо четене.

Вписването на конкретно име в регистъра ще бъде възможно обаче единствено, когато човек осъзнава своята зависимост и сам желае това. Попадането му вътре ще означава, че той няма да бъде допускан до казина и игрални зали.

„Дали това ще има сериозно практическо приложение не мога да кажа, но има много хора, които се лекуват от тази зависимост. Може би биха се възползвали от това, за да не нарушат хода на своето лечение“, смята председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова.

Законопроектът на ГЕРБ предвижда още и сериозна административна промяна в хазартния регулатор, която превръща Държавната комисия по хазарта в едноличен орган – агенция, чийто ръководител ще се назначава от Министерския съвет. Той ще носи и цялата отговорност от вземането на конкретните решения. „Аз лично подкрепям сериозно този модел, защото винаги съм смятала, че личната отговорност е най-важна при такива контролни институции“, категорична бе Стоянова.

ГЕРБ не подкрепи коалиционния си партньор „Обединени патриоти“ в искането му за ограничаване на казината само до петзвездните хотели, националните курорти и пограничните райони на страната.

„Не говорим за мораториум. Ние не спираме хазарта, а искаме да го ограничим чисто териториално. Насочваме го в услуга на посетителите в туристическите обекти. Твърдението, че с нашия законопроект се налага мораториум върху хазарта, не отговаря на истината“, смята лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

Коментари

Още от последните новини

Спорт
Комисията по хазарта става едноличен орган, създават и регистър на зависимите - E-Burgas.com

Регата 24 Май