Кои са пътищата на смъртта у нас? Експерти преброиха 90

Кои са пътищата на смъртта у нас? Експерти преброиха 90  - E-Burgas.com

В Айтос все още се борят транзитния трафик да бъде изведен през околовръстен път

Пияни и дрогирани шофьори – за съжаление те не са изключение, а все по-честа картина по пътищата на България. Въпреки, че държавата обяви война на джигитите, и тази седмица не липсваха инциденти. Някои от тях бяха куриозни. В същото време неправителствените организации постоянно алармират за рискови участъци. Над 90 са те, сочи анализът на Европейския център по транспортни политики, цитиран от NOVA. 

Нито един първокласен път в България не може да покрие минималните нормативни изисквания. До това заключение стигат от Европейския център за транспортни политики. А в действителност войната по пътищата продължава и от Центъра поясняват, че отсечките, които крият потенциална опасност от инциденти, са над 90. Сред тях са пътя Русе - Бяла, Кресненското дефиле, отсечката край село Микре, АМ „Тракия” между Стара и Нова Загора, пътят София - Самоков и други.

Десетки са отсечките на смъртта, на които всекидневно стават катастрофи. Така години наред мрачната статистика продължава да се допълва от загубени животи на пътя. Най-пресният случай е жестока верижна катастрофа на пътя София – Самоков. Почти 2 седмици след катастрофата, следите на мястото вече са заличени. Инцидентът стана в района на Панчарево, когато автомобил навлиза в насрещното и ударя други две коли. При сблъсъка загинаха двама души - шофьорът на автомобила и 16-годишно момиче. След 4 операции, продължили повече от 12 часа, животът на 18-годишния Александър е вън от опасност.

Година след трагичната катастрофа в Айтос, при която загинаха баща и двете му деца, хората искат трафикът да бъде изведен през околовръстен път. Красимира Митева е инициатор на протести за обезопасяване на отсечката. По думите й за една година нищо не се е променило.

И докато едни чакат промяна в движенето, други се надяват на възмездие. Гюлсум губи сина си и двете си внучета. Всяко ново преминаване през мястото връща спомените и болката й. „Нищо не се промени, какво ще се промени - само болка. Много обещаваха, но нищо не става. Да правят каквото трябва, за да не загиват другите хора, децата”, призова жената.

Коментари

Още от последните новини