Кметът на Созопол Тихомир Янакиев: Няма да допусна изграждането на депо, ще остане само площадката

Кметът на Созопол Тихомир Янакиев: Няма да допусна изграждането на депо, ще остане само площадката - E-Burgas.com

Кметът на община Созопол Тихомир Янакиев, чиито първи работен ден започна с гръм и трясък, е категоричен, че няма да позволи да бъде изградено депо за битови отпадъци край Атия. Той разкри и подробности около скандалния начин, по който е бил пробутван проекта още през 2009 година.

„Това напрежение е генерирано от начина на промотиране на проекта, или по-точно от липсата на такова. Хората не са знаели, имало е някакво обществено обсъждане преди 10 години, на което са присъствали шест човека, двама от които кметове“, обясни кметът.

Първоначално е била изградена площадка за временно съхраняване на опасни битови отпадъци, но впоследствие се оказва, че до нея има няколко клетки за строителни отпадъци и машина, която евентуално да бъде докарана, за да ги раздробява. „И това нещо е на 200 метра от къщите на хората, което е абсурдно!“, заяви Янакиев.

Новият кмет на Созопол е категоричен, че няма да допусне изграждането на следващия етап – депото за строителни отпадъци и закупуването на въпросната машина. Вчера, буквално след клетвата му в Общинския съвет, той бил привикан от неколцина служители на различни държавни институции, които искали да подписва документи по проекта, без да е запознат в детайли.

Янакиев тепърва ще провери имали сключени договори за извозване на отпадъци след тяхното струпване на площадката, ще изиска и от РИОСВ гаранции по отношение на безопасността чрез замервания на въздуха, почви и води, за да остане само площадката и да се тушира напрежението.

По отношение на съседните клетки за строително депо, предстои свикването на експертен съвет и най-вероятно те ще бъдат заличени.

Коментари

Още от последните новини