Китайска фирма инвестира 100 млн. в Бургас

Китайска фирма инвестира 100 млн. в Бургас - E-Burgas.com

Фирма, която оперира най-голямата платформа за онлайн търговия в Китай “Алибаба”, проучва възможността за изгради логистична база край Бургас. Тя ще е нещо като разпределителен център за стоките, купени от европейците. Това съобщи Стамен Янев, шеф на Българската агенция за инвестиции пред в. "24 часа".

Три часа водихме разговори с китайците, инвестицията е солидна - от 100 млн. евро нагоре, каза той. Над 28 са запитванията за инвестиране в България, стойността на проектите, които евентуално ще се реализират, е 1,7 млрд. лв. Янев обаче пояснява, че осъществяването на всичките тези проекти не е 100% сигурно, тъй като някой може да се откаже или да се насочи към други страни.

Основно интересът продължава да е към автомобилостроенето, машиностроенето и ауотсорсинга. “Помагаме с информация и за проекти в селското стопанство, въпреки че те са към министерството на земеделието. Проектите са за изграждане по нови технологии на големи оранжерии, които да използват отпадна топлина. Те са в близост до тецове, минерални води, около “Лукойл”, казва шефът на инвестициите.

Към този момент е сигурно, че има 14 нови преписки за сертифициране на проекти с клас “А”, “Б” и приоритетни инвестиции. 

Коментари

Още от последните новини