Кантарджиев: Няма връзка между ваксината и смъртта на жената в Пловдив

Кантарджиев: Няма връзка между ваксината и смъртта на жената в Пловдив - E-Burgas.com

"Вчера говорих с доц. Тимонов за починалата жена след поставяне на ваксина у нас. Първо е работено да се види дали тя е изкарала коронавирус. Няма антитела жената, ПСР-ът е отрицателен". Това заяви проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб за борба срещу коронавируса пред Нова телевизия.

"Това, което ми каза патоанатомът е, че това е жена със съдова болест и тя има данни за прекаран преди години инфаркт. Има запушване на кръвоносните съдове на сърцето до 100%", категоричен бе професорът. По думите на Кантарджиев жената е щяла да получи същото, дори и да не е била ваксинирана.

"Винаги сме казвали, че човек, прекарал заболяването, трябва да изчака 3 месеца, за да се възстанови имунната му система. Тогава може да се ваксинира. Има шанс, ако човек прекара заболяването и се ваксинира, да направи свръхимунна реакция, т.нар. AD ефект, но това е много рядко и няма наблюдавани сега такива случаи", каза той.  „Чакаме писменото становище на европейския регулатор. НС разреши на ЕК да проведе преговорите. ЕК сключи договор със 7 фирми. Не е отказано да сключваме с „Пфайзер“ и „Модерна“, защото ако беше така, сега нямаше да има ваксини. Нигерийският вариант в момента не сме до доказали и го няма“, подчерта Кантарджиев.

„Над 1000 секвенирания имаме за британския вариант. В област Стара Загора в началото на февруари е 30-40%, в края на февруари – 80%. Първата област, която беше засегната е област Кюстендил. 100% от изследваните там са с британски вариант. Който се връща от чужбина – карантина“, заяви той. Относно мерките, по места РЗИ-тата взимат решения и ги съгласуват с Щабовете по области предлага мерки за всяка една област. Има различен брой болни навсякъде. Характерът на разпространението на новия британски вариант е различен, каза още проф.Кантарджиев. 

Той обясни, че в Кюстендил 100% от случайте са на новия британски щам, все още у нас няма регистриран Нигерийски и Африкански щам. 

Порф.Кантарджиев подчерта, че ако заболелите се покачват още, в четвъртък министърът ще каже, дали ще има затягане. Той подчерта, че британският вариант е по-заразен и с по-голямо количество вирус. Професорът препоръча на хората лимон със сода, които да консумират след закуска, а подчерта, че и евкалиптовите бонбони са полезни и успокояващи гърлото. Според Кантардежиев, лимонът със сода намалява количеството вирус в горните дихателни пътища.

Коментари