Какво представлява ангренажният комплект?

Какво представлява ангренажният комплект? - E-Burgas.com

В двигателния агрегат на автомобила има газоразпределителна система, грижеща се за впръскването на горивната смес и отвеждането на отработените газове. По какъв начин този комплект ангренажен ремък участва в нейната работа и защо е толкова важен? Споделят от онлайн магазин Maxcar.

Какво е предназначението на ангренажния ремък?

Ремъкът е елементът, който се грижи за предаването на въртящия момент от коляновия към разпределителния вал. При монтажа на ремъка се прави специално зацепване, така че въртенето да е синхронно със задвижването на буталата и отварянето и затварянето на клапаните. Това е много важно за правилната работа на двигателя и газоразпределителната му система. Ето защо, ремъкът в повечето случаи е назъбен и пристига с цял ангренажен комплект от допълващи елементи.

Какво включва ангренажният комплект?

Използва се при смяната на ангренажния ремък, който е назъбен каучуков гъвкав елемент, в комплект с който пристигат:

  • обтяжни ролки спомагат за оптималния опън на задвижващия гумен елемент;
  • ремъчен обтегач – работят заедно с ролката за равномерно опъване;
  • водна помпа – задвижва се от въртенето на коляновия вал и се грижи за правилното охлаждане на двигателя.

Какви са симптомите за нужда от използване на нов ангренажен комплект?

Причините за покупката на подходящ комплект могат да са много и най-различни. В повечето случаи, когато има проблем се наблюдава поява на необичайни шумове, намалена мощност на двигателя, изтичане на охладителна течност и т.н. Неправилното задвижване на водната помпа или нейното пълно спиране ще доведе до прегряване на силовия агрегат. Внезапната поява на необичайни вибрации също е признак за нарушена работа на синхронизацията. Причината обичайно е в разхлабването на ремъчния елемент.

На колко км се сменя?

Вероятно вече разбирате, че това са консумативи, които изискват периодична смяна. Ако това не бъде извършено на време и се стигне до скъсване, ремонтите стават много сложни и скъпи. Ще настъпи счупване или изкривяване на клапаните, вследствие на удара им в буталата. Ето защо, от Maxcar съветват смяната да се извършва комплектно на всеки 50 хил. км. пробег при 8 клапановите агрегати и на всеки 40 хил. км. – при 16 клапановите.

Как да проверите неговото състояние?

Съществуват два начина: самостоятелно или при посещение в сервиз. В първия случай, трябва да премахнете защитния капак и да направите визуален оглед. Наличието на пукнатини, появили се кордови нишки или липса на зъбци са предпоставка за сервизно обслужване. Ако ремъчното задвижване е твърде хлабаво, необходимо е неговото ръчно притягане.

Коментари

Още от последните новини