Как да различим грип, настинка и коронавирус през есента?

Как да различим грип, настинка и коронавирус през есента? - E-Burgas.com

Есента е пред прага ни, а с нейното идване кихането, кашлянето, подсмърчането и запушеният нос стават напълно нормални.

Но в условията на глобална пандемия от респираторен вирус, как да преценим дали имаме коронавирус или просто сме настинали или хванали обикновен грип?

Ако температурата ни е над 37,8 градуса по Целзий, то тестът за COVID-19 е задължителен, тъй като треската е един от основните симптоми на заболяване от коронавируса. Ако сме настинали, вдигането на температура е рядкост. А докато чакате резултатите от теста, задължително трябва да се самоизолирате.

Ами ако кихаме? Ако нямаме други симптоми, то най-вероятно сме настинали. Но, разбира се, винаги трябва да кихаме в салфетка или в сгъвката на лакътя си, за да не разпространяваме други вируси. Също така, не трябва да хвърляме салфетките си навсякъде и е нужно да си мием ръцете по-често.

Хрема или запушен нос са симптоми най-вече на настинката. Но ако загубим чувство за вкус и мирис, трябва да си направим тест, тъй като това е симптом на COVID-19. Симптомите на горните дихателни пътища, като хрема и запушване на синусите, са много необичайни при коронавируса.

Докато имате настинка може и да се чувствате зле, но симптомите са много по-леки, сравнение с по-агресивните вируси на грипа.

При кашлицата е малко по-трудно да разберем от какво точно сме болни. Продължителната кашлица е един от основните симптоми на коронавируса.

А какво означава продължителна кашлица? Когато кашляме много в продължение на час или имаме над три подобни пристъпа на постоянно кашляне за 24 часа, то кашлицата ни е продължителна. Ако не сте сигурни или изпитвате затруднение в дишането, свържете се с доктора си, но не отивайте в кабинета им лично, за да не разпространявате COVID-19 и на други хора.

Ако не искате лоша настинка или грип да ви повалят за няколко дни, то трябва да спазвате правилата, които ще ви предпазят и от по-коварния коронавирус - мийте си ръцете, спазвайте социална дистанция и носете маска.

dnes.bg

Коментари

Още от последните новини