Как да работим от вкъщи, без да се побъркаме?

Как да работим от вкъщи, без да се побъркаме? - E-Burgas.com

С настъпването на коронавируса все повече компании из цял свят преминават на режим на работа от вкъщи, а това все някога ще предизвика дискомфорт, предаде БТА.

Първоначално възможността да работим от вкъщи ни изглежда като сбъдната мечта - без пътуване от и до офиса, без разсейване в разговори с колеги. Скоро обаче настъпва отрезвяването, защото вкъщи започваме да се чувстваме самотни. Изведнъж домът ни изглежда доста по-малък и няма край на работния ден.

"Според мен това, което най-много подценяваме, е психологическият ефект от това да си сам", казва съоснователят и изпълнителен директор на компанията за софтуеър за бизнес мениджмънт "15Five" Дейвид Хасъл. 40 на сто от служителите на фирмата работят от домовете си.

Сред съветите как да запазим баланса и да оцелеем при принудителната работа от вкъщи на първо място е да си правим почивки. Ако бъдем честни, и в офиса не работим плътно по осем часа - има кафе-паузи, обедна почивка, разговори с колегите, с които се разсейваме от работното натоварване. Затова, когато работим от вкъщи, не означава, че не трябва да си почиваме от време на време.

"Има тенденция да работим през целия ден, за да превъзмогнем стигмата, че когато не сме в офиса, не работим", казва Дейвид Рабин, вицепрезидент по глобалния търговски маркетинг на "Lenovo".

"Ефективността ви няма да намалее. Кратките почивки са част от производителността, благодарение на тях сменяме гледната точка и намираме нужните отговори", уверява Джули Моргенстърн, консултант по производителност на труда.

"Вероятно ще ви отнеме известно време, докато изберете най-подходящото работно място у дома. Ако сте свикнали през работния ден да прескачате от бюрото си в конферентната зала и оттам в залата за срещи, не се опитвайте да се ограничите в дома си", съветва Рабин.

"Намерете обаче най-подходящото кътче в зависимост от това какво трябва да правите, добавя Моргенстърн. Ако е нужно да се съсредоточите, си избере тихо местенце, а ако трябва да отговаряте на имейли, можете да го направите и от креслото на балкона", съветва тя.

Важно е да определите и зоните у дома, в които не се работи.

"Много ще ви е трудно да заспите през нощта, ако свързвате леглото или стаята с работното си място", обяснява Моргенстърн.

Тя съветва и да не започваме работа от дома по-рано, отколкото сме го правили в офиса. Използвайте времето, през което обикновено пътувате до работното си място, за да се разсъните или да се видите със семейството си, препоръчва тя.

Консултантката смята, че трябва ясно да заявите на мениджъра и колегите си, че работата от къщи не означава, че ще работите по-дълго време от обичайното.

"Когато работният ден приключи, оставете настрана техниката и вещите, които сте използвали за работа и дори се преоблечете като знак, че вече сте преминали към личното си време", съветва тя. Според нея е нужно да се създаде ред и организация у дома, особено ако имате деца, които не ходят на училище по същото време. Трябва да се знае кои са часовете за работа, в които не бива да ви безпокоят и кога настъпва свободното време, подходящо за игра и съвместни занимания.

Дейвид Хасъл препоръчва често да се организират видеоконферентни разговори между колегите по време на принудителната работа от вкъщи. В компанията "15Five" служителите провеждат видеоконференции три пъти седмично, независимо дали работят от къщи или в офиса. Отделно от това фирмата поддържа канал за свободни разговори между служителите, където те си разменят шеги, смешни изображения и разговарят по общи теми. Така се опосредстват и личните контакти между колегите, които ще започнат да ви липсват.

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Коментари

Още от последните новини