Животновъди в лют спор за 160 декара в Ново Паничарево

Животновъди в лют спор за 160 декара в Ново Паничарево - E-Burgas.com

Заплахи и умишлено унищожена земеделска техника - това е резултатът след спор между животновъди в странджанското село Ново Паничарево. Причина за напрежението е спор за 160 декара пасищна земя. Конфликтът вече е довел до 6 съдебни битки, съобщава Нова телевизия. 

Тодор Димитров има ранчо с овце и кози, което управлява близо 30 години в землището на село Ново Паничарево. След няколко предупреждения да напусне земята, взета под наем вече от друг животновъд, в крайна сметка се стига до нахлуване в земите и рязане на инвентар. Една цистерна вече е нарязана на скрап от Йосиф Костов, а вълната от животните на Тодор е изхвърлена на земята като безстопанствена. Причината - документ за въвод за владение на пасището.

Йосиф е категоричен, че ще събори и кошарите, както и че ще изгони овцевъда. До събаряне на постройките не се стига заради намеса на полицията.

„Тези вещи са в мои имоти. Имам въвод и според ГПК те са изоставени. Аз мога и трябва да се разпореждам с тях, тъй като те не са се разпоредили с тях, въпреки че са имали законно указан срок да направят това”, коментира Йосиф Костов

Адвокатът на овцевъдите Ненчо Драгнев определя действията на Йосиф като самоправство, въпреки че животновъдът от година опитва да накара фермерите с овце да освободят земите. Той настоява общо шестте дела по спорния казус да приключат и на последна инстанция. „Той като наемател има право само да държи, но няма право да разрушава никакви сгради, никакви навеси, никаква техника, тъй като държането не презумира такива действия”, категоричен е Драгнев.

 

Коментари

Още от последните новини