Изписаха върху паметна плоча имената на 300 бургаски военни герои, откриват я официално в събота

Изписаха върху паметна плоча имената на 300 бургаски военни герои, откриват я официално в събота - E-Burgas.com

На 3 ноември (събота), от 11:30 часа, при паметника пред Военен клуб - Бургас ще се проведат ритуал по откриване на паметна плоча с имената на загиналите от 24-ти Черноморски пехотен полк и военен ритуал - панихида с полагане на венци и цветя по случай Архангелова (мъжка) задушница.  

Инициативата за изписване имената на загиналите бургазлии във войните за национално обединение 1912 - 1918 г., е на общинския съветник и председател на ВМРО - Бургас -Георги Дракалиев. Идеята да бъдат изписани именно върху постамента на паметника на 24-ти Черноморски пехотен полк е на Митко Иванов - председател на Дружество на бургаските художници.

След получаване на писмено съгласие за реконструкция на паметника от министъра на отбраната Красимир Каракачанов, в Общински съвет - Бургас бе внесена докладна записка и бяха отпуснати необходимите четири хиляди лева, като по предложение на кмета Димитър Николов средствата са отделени от издръжката на общинската администрация. Проектът е изготвен безвъзмездно от арх. Васил Дончев, който за целта издири имената на всичките 300 загинали бургазлии от Държавна агенция "Архиви". 

Със заповед на военния министър генерал Петър Паренсов от 1880 г., е вменено на Архангелова (мъжка) задушница в младото ни княжество да се отслужва панихида (възпоменание), съпроводена с военни почести за всички, които са положили костите си пред олтара на отечеството. Всяка година на този ден Българската армия провежда военни ритуали в памет на загиналите във войните български воини - ден, в който в молитвите си се сещаме за мъртвите мъже на България, за войниците и офицерите, за знайните и безименни герои.

В събота, 3 ноември, почит към загиналите за свободата на родината ще отдадат представители на държавната и местна власт, военнослужещи от гарнизон Бургас, жители и гости на града. В ритуала ще вземат участие военнослужещи от военните формирования от гарнизон Бургас и представителния духов оркестър на Община Бургас.

Коментари

Още от последните новини