Изложба, посветена на 70-годишнината от дипломацията между България и Китай, бе открита в НС

Изложба, посветена на 70-годишнината от дипломацията между България и Китай, бе открита в НС - E-Burgas.com

Документалната изложба с акценти от 70-годишното партньорство между България и Китайската народна република може да бъде разгледана от днес в Северното фоайе на Народното събрание. Събитието бе открито от председателя на парламента Цвета Карянчева, народния представител от ГЕРБ-Бургас Димитър Бойчев, Н. Пр. г-н Дун Сяодзюн – посланик на Китайската народна република в Република България и доц. д-р Михаил Груев – председател на Държавна агенция „Архиви“.

Бойчев, който е председател на Групата за приятелство България – Китай, подчерта, че парламентите на двете страни участват активно в изграждането и развиването на двустранните отношения. Събитието уважиха и бургаските депутати от ГЕРБ Диана Саватева и Ася Пеева, които също са членове на Групата за приятелство.

„Експозицията е създадена по инициатива на Групата за приятелство между България и Китай в 44-ото НС, която е сред най-многобройните. Две тенденции се открояват и в изложбата - подчертаният интензитет в контактите през последните години и партньорството на различни нива - както между отделните държавни институции – правителство, президентство, парламент, така и между местните власти. Позитивен знак са активните контакти на парламентарно ниво. Благодаря на председателя Караянчева, че подкрепи инициативата НС да се включи с две събития в отбелязването на 70-ата годишнината“, коментира Бойчев по време на официалното откриване на изложбата.

Бургаският депутат от ГЕРБ допълни още, че от изложените документи и снимки могат да бъдат научени непознати факти за контактите между България и Китай. „През септември, отново в сградата на парламента, ще бъде представена  съвместна експозиция на художници от двете страни, които са създали творбите си след разменни визити. Годишнините винаги са повод за равносметка, но и за още по-амбициозни планове. Надявам се отношенията между България и Китайската народна република да продължат да се развиват с това темпо и ние да имаме все повече основания за съвместни прояви“, допълни още председателят на Групата за приятелство Димитър Бойчев.

Коментари