Избираме българска дума на 2022 година, всеки може да даде предложение

Избираме българска дума на 2022 година, всеки може да даде предложение - E-Burgas.com

"Война" и "инфлация" се срещат най-често сред предложенията до този момент

Всеки може да даде вота си за избора на най-знаковите думи, употребявани в България през изминалата 2022 г. Кампанията се провежда за втора поредна година от платформата за грамотност "Как се пише?"(link is external). Гласуването е от днес до 11 януари включително. Жури от хора на словото ще помогне за отсяването на финалните десет думи и изрази, от които - отново с общо допитване - между 16 и 21 януари ще се изберат първенците. Миналата година анкетиращите излъчиха като най-ключови думите "преценям", "антиваксър" и "изчегъртване".

След успешната кампания за 2021 година организаторите – д-р Павлина Върбанова, създателка на платформата за грамотност „Как се пише?“, и Доротея Николова, учителка по български език и литература и журналистка, са още по-уверени, че е необходимо да знаем и разбираме какво ни води и как избираме посоката като общност. А езикът и думите са наше огледало дори когато не успяваме сами да се видим добре в него.

Темите на 2022-ра отново бяха много – и в международен план, и у нас: от войната, която разтърсва всички ни, включително и с икономическите си последици, до постоянната политическа криза в България, обръщат внимание инициаторите. Любопитно е кои сюжети и чрез кои думи са били в центъра на общественото внимание, колко са се променили за една година, а също и успяваме ли да водим качествен разговор за тях. Разговор, който да води към положително развитие на страната ни и подобряване на живота ни, смятат те.

Анкетата „Думи на годината“, както и миналата година, преминава през три етапа:

  • 4 – 11 януари – всеки има възможност да даде своите предложения за думи на годината на страницата на сайта във Facebook и в Twitter.
  • 12 – 15 януари – от 30-те предложения с най-много гласове 5-членно жури ще отсее 10
  • 16 – 21 януари – всеки може да гласува в анкетата в сайта „Как се пише?“

Журито отново е съставено от дългогодишни наблюдатели на обществените процеси в България и езикови експерти:

  • Павлина Върбанова – доктор по български език
  • доц. Георги Лозанов – философ и медиен експерт
  • Веселина Седларска – журналистка и писателка
  • Доротея Николова – учителка по български език и литература и журналистка
  • Захари Карабашлиев – белетрист и драматург
Коментари

Още от последните новини

Светът
Избираме българска дума на 2022 година, всеки може да даде предложение - E-Burgas.com

Полша