Интересни факти за Мандренското езеро: Природна забележителност и местообитание на разнообразна фауна

Интересни факти за Мандренското езеро: Природна забележителност и местообитание на разнообразна фауна - E-Burgas.com

 

Мандренското езеро  е най-голямото крайбрежно езеро в България, разположено в близост до град Бургас. Езерото е с площ около 13,5 квадратни километра и представлява смесено сладководно-солено езеро, свързано с Черно море чрез канал.

Езерото е част от защитената зона „Мандра-Пода“, включена в екологичната мрежа Натура 2000. Обитавано от над 200 вида птици, то е важно място за гнездене, миграция и зимуване на много видове, включително розов пеликан, малък корморан и редки видове чапли.

**Екологично значение:**
Мандренското езеро е дом на различни растителни и животински видове и е от ключово значение за поддържането на биологичното разнообразие в региона. Езерото предоставя местообитания както за сладководни, така и за соленоводни видове риба, включително местния вид български кефал. Езерото е и част от миграционния път на много прелетни птици, което го прави важна спирка за почивка и храна.

**Екологични проблеми и защита:**
Значителни заплахи за екосистемата на Мандренското езеро са индустриалното замърсяване, нелегалният риболов и урбанизацията в околностите му. За опазването на уникалната екосистема на езерото, са въведени мерки за ограничаване на човешките дейности, които могат да увредят биоразнообразието.

**Рекреационни възможности:**
Езерото привлича природолюбители, орнитолози и фотографи. Създадени са различни маршрути и места за наблюдение на птици, което прави езерото популярна дестинация за еко-туризъм.

Мандренското езеро остава уникално място в България, където се съчетават природната красота и богатото биологично разнообразие, предоставяйки едновременно екологични и културни ценности за региона.

Коментари

Още от последните новини