Игри на тронове или как съдът разиграва гражданите за пореден път!

Игри на тронове или как съдът разиграва гражданите за пореден път! - E-Burgas.com

 

 

Две събития в неочаквана посока от отминалата седмица, ключови по делото за казуса „Петрургия“, в което сме страна, привлякоха вниманието ни!

Както знаете – Административно дело  № 9459/2023 г., по описа на ВАС е образувано по касационните жалби на РИОСВ – Велико Търново и на сдружение „Ти решаваш“,  срещу „Петрургия“ ООД и инвестиционното им намерение за изграждане край с. Върбовка на завод за каменна вата с енергоизточник ИНСИНЕРАТОР ЗА ИЗГАРЯНЕ на RDF ОТПАДЪЦИ. С чудовищен капацитет от приблизително 500 000  тона на година и непрекъснат режим на работа.

Първото „интересно“ събитие е отводът на съдия ХайгухиБодикян, част на тричленния състав на ВАС, на който е разпределено делото. 

Причината за отвода е "съмнение за безпристрастност по отношение на ответника по делото, респ. Министър на МОСВ, зам.- Министър на МОСВ, към момента на издаване на оспорения административен акт".  

Отменено е определение на съда за даване ход по същество, постановено в съдебно заседание, проведено на 16.09.2024 г.

И познайте какво - ВЪЗОБНОВЯВА СЕ ПРОИЗВОДСТВОТО ПО ДЕЛОТО. Делото започва отначало ‼️

И Вие ли се питате защо на съдебния състав му беше нужна една година, две заседания и ангажиране, съответно похабяване на огромно количество гражданска енергия, за да разбере точно сега, дни преди изтичане на едномесечния срок, в който трябваше да се произнесе с решение, че има конфликт на интереси?! 

Вероятно отговорът е в това, че ВАС не е храм на Темида, а театрална сцена на „игрите на тронове“. 

Второто събитие, което се разви по същото време, е внезапно появилото се "стомашно неразположение" на арестувания Румен Гайтански - Вълка и преместването му от ареста в болнично заведение за лечение. 

Припомняме, че в края на август Софийският апелативен съд потвърди мярката "задържане под стража" на въпросното лице. Той е обвинен за присвояване на необезпечен кредит за близо 150 млн. лв. от Българската банка за развитие.

Дали има връзка между двете събития от седмицата и дали пипалата на Гайтански ще повлияят на развоя по разследването срещу него за 150-те милиона и на воденото дело срещу инсинератора край Върбовка, само времето ще покаже.

‼️Напомняме на всички участници в тази екологична драма, че ние сме тук, в Павликени, следим случващото се и няма да се откажем. На следващото заседание отново ще сме във ВАС - гр. София, булевард "Александър Стамболийски" № 18. Очаквайте ни!

Снимка: стопкадър от съдебното заседание, провело се на 16 септември.

 

Материали по случая:

https://www.facebook.com/share/p/JteoCGcwXRVVvzYK/

https://www.facebook.com/share/p/M2QtGu6E5CCHDrX4/

https://www.facebook.com/share/p/JTBBNMUWRPkAsMe7/

Галерия
Коментари

Още от последните новини