И това е законно: Строят на метри от морето "Св. Св. Константин и Елена"

И това е законно: Строят на метри от морето
снимка: Боян Георгиев /Фейсбук

При огледа на новия строителен обект в курорта "Св.Св.Константин и Елена" не намираме закононарушения, защото за него има легално издадено разрешително за строеж, каза след инспекция на обекта началникът на ДНСК инж. Иван Несторов. Той веднага уточни, че при огледа е установено, че обектът е от 4-та категория, а според закона за 4-та, 5-та и 6-та категория контролът се извършва от общинските администрации, а не от строителния контрол.Шефът на ДНСК извърши огледа след сигнали на граждани, че в района на мостчето се строи масивна сграда, на самия плаж в близост до открит миналата година 5-звезден хотел. Според него това е втора проверка на обекта.

Несторов допълни, че разрешителното за строеж на обекта, който се води обществена сграда, защото е хотел с басейн, е издадено на 16 февруари 2018 година и влиза в сила около месец по-късно. Разрешителното е издадено от община Варна - от главния архитект на Общината Виктор Бузев. Влязло е в сила един месец по-късно - на 12 март.

В разрешението е записано, че сградата ще е с предназначение хотел на два етажа с кула. Външният басейн се намира в урегулиран поземлен имот, предвиден в новия Подробен устройствен план на курорта, одобрен от МРРБ през 2017 година, отбеляза Несторов. Не можело да се намери нарушение и за височината на сградата откъм плажа, тъй като текстове в закона позволявали тя да е такава. "Откъм улицата сградата е двуетажна, с една кула, която аз като архитект не възприемам, но тя е предложена от проектантите по целесъобразност", коментира още началникът на ДНСК, цитиран от "Фокус".

Кулата ще е с разгърната застроена площ до 25 квадратни метра. "Проектантите са преценили, че ще има визуален архитектурен ефект и затова са я включили", уточни Несторов. За строителството на моста, което се извършва паралелно с това на хотела, също имало разрешение. С този въпрос обаче се занимавала Морската администрация. "Към така наречения "мост на въздишките", който сега се възстановява, има бетонен подход, предвиден е и достъп с асансьор. Той може да играе и ролята на лодкостоянка", обясни арх. Несторов.

Преди два дни bTV съобщи, че в курорта се изпълнява инвестиционна си програма за подобрение на материалната база с три проекта. Целта е да бъдат построени апартаменти, студия, басейн и ресторант към съществуващия 5-звезден хотел. Търговски център ще замени досегашните преместваеми обекти за дрехи и сувенири. От курорта обосновават строежите с идеята за развитие на комплекса като целогодишна морска и спа дестинация.

"От МРРБ е одобрен подробният устройствен план, тъй като курортният комплекс е с национално значение и редът на закона е такъв. Намира се в зона А по Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, проектът е съобразен с допустимите нормативи за застрояване в тази устройствена зона", обяви главният архитект на Община Варна Виктор Бузев.

 

Коментари

Още от последните новини

Светът
И това е законно: Строят на метри от морето

TikTock

Светът
И това е законно: Строят на метри от морето

Африка