Художникът Андрей Янев представя „Селения“ - живописни хайку в Бургас

Художникът Андрей Янев представя „Селения“ - живописни хайку в Бургас - E-Burgas.com

Изложба с живописни хайку - "Селения", ще бъде открита в Галерия "Дружество на бургаските художници" на 5 ноември от 18.00 часа.

Андрей Янев е роден в Бургас. Завършва НХА - специалност стенопис. Специализира художествен емайл в Санкт Петербург, Русия.

От 2018 г. работи в "GRIFFIS ART CENTER" - Ню Лондон, САЩ.

Между 1982 - 2019 г. има над 70 самостоятелни изложби в страната и чужбина: София, Варна, Стара Загора, Балчик, Пловдив, Бургас, Словения, Гърция, Англия, Белгия, Корея, Полша, САЩ, Унгария, Италия, Хърватска, Турция, Австрия и др.

Участва в национални и международни пленери. През 2004 г. - представяне в световното списание"INTERNATIONAL ARTIST", като автор от Балканите и България, представител на "Балканското мислене и култура". 

Съосновател и съорганизатор е на пленер и фестивал "Художници, Балчик, Любов - среща на европейски морета". Съавтор и съорганизатор е в национални и международни проекти за работа с деца съвместно с "Академия за детско творчество - ДАЯ". Носител е на множество престижни награди от национални и международни конкурси.

Удостоен е със Сертификат и знаячка "Златна книга" за принос в развитието и представянето на българската култура. Негови творби са притежание на Национална художествена галерия, градски художествени галерии и частни колекции в страната и чужбина.

Между 1982 - 2019 г. има множество реализации на монументални витражи, стъкло мозайки, стенописи, емайлови пана в обществени сгради, църковни храмове и частни домове в България и чужбина.

Автор е на поредицата изложби - "Тиха Светлина" и  "Тиха светлина" -Ангели,  подкрепени от Министерство на културата на Република България. Автор е на поредицата изложби - "Във всичко има семена от всеки" и на поредицата изложби - "Завръщането на пастирите".

Участва в проекти към "Център за семиотични и културни изследвания "Светите земи и българската култура" 2013, 14, 15, 16, 17,18, 19 г., ВУЗФ "Света гора и българската култура" 2007, 08, 09, 10, 11, 12 г., НБУ "Атон в българската култура и словесност" 2005 - 2006 г. с ръководител проф. М.Дачев. Съорганизатор към центъра за семиотични и културни изследвания на поредица изложби "Атон в рисунки и фотографии", съвместно с Мирослав Дачев.

Член е на Съюза на българските художници, Дружеството на бургаските художници, член на УС на Център за семиотични и културни изследвания.                          

Живее и работи в София.                                                                                                                                                            

Коментари

Още от последните новини