Храните ще продължат да поскъпват и през следващата година

Храните ще продължат да поскъпват и през следващата година - E-Burgas.com

Световният недостиг на азотни торове, използвани за повишаване на реколтата, може да повлияе на цените на храните през следващата година, съобщава RT.
Глобалните цени на азотните торове са на най-високите си нива от повече от десетилетие. Продажбите на хранителните вещества за културите до 53 милиарда долара миналата година. Цените са с поне 80% по-високи досега тази година, според Argus Media.

Торовете на базата на азот се получават от природен газ, а по-високите разходи за горивото накараха производителите да намалят производството, като повишиха цените на хранителните вещества.

Глобалните цени на храните достигнаха 10-годишен връх на фона на прекъсвания в доставките, затваряне на фабрики и политическо напрежение
Фермерите използват азот за увеличаване на производството на царевица, рапица, пшеница и други култури, като го прилагат преди сезона на засаждане. Но при сегашните цени фермерите в Северна Америка трябваше да забавят покупката му, което може да доведе до прибързани покупки през следващата пролет и да остави много без стоката, според Дарън Копок, изпълнителен директор на Асоциацията на търговците на дребно в селското стопанство в САЩ.

Копок казва, че САЩ имат достатъчно запаси от азот за прилагане преди зимата, но отбелязва, че предвид цените „ще има много хора, които чакат и ще видят“. И „ако всички се борят през пролетта, за да получат достатъчно, нечия царевица няма да бъде покрита“, предупреждава експертът. Това може да доведе до по-високи цени на месото и хляба през 2022 г.

Според един от големите производители на азотни торове, базираната в САЩ CF Industries, силното глобално търсене на хранителни вещества за културите може да продължи поне до 2023 г.

Норвежкият колега на CF Yara International също наскоро предупреди, че нарастващите цени на торовете могат да повишат разходите за храна и дори да доведат до глад в някои части на земното кълбо.

Основните производители на торове Русия, Китай и Турция заявиха, че ще ограничат износа на хранителни вещества за култури, за да се справят с вътрешните покачвания на цените на храните.

Коментари

Още от последните новини