Голямото разкопаване на "Богориди" започна

Голямото разкопаване на

През следващите няколко месеца ВиК ще подменя всички тръби под булеварда​

Ремонтът на бул. "Алеко Богориди" в Бургас ще започне с подмяна на подземната инфраструктура. Първите багери вече разкопават пешеходната зона в близост до ул. "Цар Симеон", за да бъдат положени новите тръби на ВиК. Това се прави преди всеки голям ремонт, за да не се налага разкопаване на новата настилка занапред. По план ремонтът трябваше да започне в средата на октомври. 

Очаква се подмяната на тръбите да отнеме няколко месеца. След това ще започне същинският ремонт на улицата от община Бургас, а според най-оптимистичните прогнози булевардът ще бъде готов в началото на следващото лято. Има вероятност обаче това да стане и през средата на сезона, което ще доведе до известни неудобства за туристите в града.

Основен акцент в проекта на "Атика Р5" за изграждане на новия облик на улица "Богориди", е запазване на романтичния й характер, вплетен в прилежащите исторически сгради, както и дообогатяване на артистичния й дух.

За целта се набляга на използването на повече естествени материали - гранитни плочи в различни размери в три нюанса на цветовете и гранитни павета от съществуващата настилка (след допълнителна обработка на повърхността им). Настилката се предлага да е еднородна, в свободен рисунък, с равномерен, но не скучен ефект. Растера на гранитната настилка ще допринася за оптичното разширяване на улицата.  

На кръстовищата на ул. "Богориди" с ул."Антим I", ул. "Славянска" и ул."Морска", където има характерни уширения, рисунъкът ще подчертава малки пиацети и се създават акценти чрез поставяне на засенчващи конструкции от метални перголи с две, три или четири колони, в детайла на които са използвани характерни елементи от сгради от културното ни наследство. Перголите ще бъдат покрити с увивна растителност, която ще осигурява освен сянка и увеличаване на озеленените площи по улицата.

Коментари

Още от последните новини