Глобяват и клиентите, които не спазват мерките в търговските вериги

Глобяват и клиентите, които не спазват мерките в търговските вериги - E-Burgas.com

МВР, РЗИ, КЗП и БАБХ ще следят да няма струпвания в магазините

Министърът на вътрешните работи е поел ангажимент на магазините да бъде оказана помощ за струпването на опашки и нарушаване на противоепидемичните мерки. Това съобщи министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

Заедно с главния здравен държавен инспектор доц. Ангел Кунчев днес той разговаря с представители на хранителните вериги и нехранителните магазини у нас. Срещата имаше за цел да определи рамките на изпълнението на противоепидемичните мерки и ограниченията, които се удължават до 31 януари 2021 г.

Бизнесът и здравните власти могат да седнат на една маса и да имат една цел – здравето на хората и запазване на бизнеса, обобщи Борисов постигнатото на срещата.

От хранителните вериги и нехранителните магазини са препотвърдили ангажимента си за пълно спазване на противоепидемичните мерки. "За нас най-важно е здравето на хората, от които пък зависи и икономиката", акцентира икономическият министър. Част от тях са докладвали, че вече са реорганизирали своята дейност, използват се повече дезинфектанти, правят се проверки на входовете. Където е възможно е увеличено и работното време.

Ако търговските вериги имат недостиг на кадри за персонал или охрана, то кадри ще им се предоставят през бюрата по труда, стана ясно още по време на брифинга.

Към екипите на МВР, РЗИ и пожарната в проследяване на спазването на въведените противоепидемични мерки ще се включат и служители на Комисията за защита на потребители, съобщи още министър Борисов. За хранителните магазини отговорност ще поемат и служители от Българската агенция за безопасност на храните, допълни доц. Ангел Кунчев.

Санкции ще има и за потребителите, които не спазват противоепидемичните мерки в супермаркетите и търговските обекти.

„Ние разбираме това, че моловете се затварят, но има и различната гледна точка, че когато тези магазини са затворени, се увеличава напливът в тези, които са отворени”, коментира изпълнителният директор на Сдружението за модерна търговия Йордан Матеев. Той бе категоричен, че мерките ще се спазват в магазините, но има опасения относно дисциплината на самите клиенти вътре, в магазина.

Коментари

Още от последните новини