Главният прокурор иска доживотен затвор за пияни или дрогирани шофьори, причинили смърт

Главният прокурор иска доживотен затвор за пияни или дрогирани шофьори, причинили смърт - E-Burgas.com

Сурови наказания за шофьори, причинили смърт на пътя, ако са шофирали пияни, дрогирани, без книжка или с много над разрешената скорост. Това поиска главният прокурор Иван Гешев предаде "Нова".

Експертното му предложение за изменение и допълнение на Наказателния кодекс е изпратено до премиера Бойко Борисов, председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и председателите на всички парламентарни групи.

От прокуратурата наблюдават тревожна тенденция за увеличаване на наказателните производства за шофиране след употреба на алкохол или наркотични вещества, липсата на свидетелство за правоуправление и превишаване на скоростта на движение.

Главният прокурор предлага наказания от 15 до 20 години лишаване от свобода или доживотен затвор за умишлено причиняване на смърт на едно или повече лица, в случаите, в които престъплението е извършено:

- при управление на превозно средство след употреба на алкохол с концентрация над 2 на хиляда;       

- при управление на превозно средство след употреба на наркотични вещества;

- при липса на необходимата правоспособност;

- при превишаване на разрешената скорост на движение с повече от 50 км/ч.

Иван Гешев настоява в тези случаи в полза на държавата да се отнема управляваното превозно средство, независимо от собствеността му. Нещо повече, предложенията на главния прокурор предвиждат отнемане на моторното превозно средство във всеки случай на управление с над 1,2 промила алкохол или след употреба на наркотични вещества.

Според сега действащия Наказателен кодекс в полза на държавата се отнемат средствата за извършване на умишлени престъпления, собственост на дееца. В момента трябва да се изземва превозното средство като веществено доказателство и да се сезира компетентния съд за налагане на запор с оглед отнемането му в полза на държавата.

Едновременно с това, главният прокурор създаде работна група за  преглед и анализ на съдебната практика на престъпленията по транспорта с оглед сезиране на Върховния касационен съд за приемане на тълкувателно решение.

„Престъпните състави и предвидените наказания в сега действащия Наказателен кодекс не винаги съответстват на високата обществена опасност и не гарантират справедливост за пострадалите или техните наследници. През 2015 г. броят на образуваните наказателни производства, след употреба на наркотични вещества е бил 90 на брой, а през 2019 г. техният брой е нараснал на около 3000”, заяви Сийка Милева, говорител на главния прокурор.

Коментари

Още от последните новини