Гимназията по морско корабоплаване ще си сътрудничи с ВВМУ „Никола Вапцаров“

 Гимназията по морско корабоплаване ще си сътрудничи с ВВМУ „Никола Вапцаров“ - E-Burgas.com

Професионалната гимназия по корабоплаване и рибарство "Свети Никола" - Бургас и Висшето военноморско училище "Никола Йонков Вапцаров" - Варна ще си сътрудничат в образователния процес.

Двете учебни заведения подписаха договор за съвместна дейност в областта на морските науки. Събитието се състоя в кабинета на кмета Димитър Николов. На него присъстваха началникът на ВВМУ "Никола Вапцаров" флотилен адмирал проф. Боян Медникаров,  зам.-кметът Йорданка Ананиева, директорът на "Морска администрация" - Бургас капитан Живко Петров, директорът на Професионалната гимназия по морско корабоплаване Христина Жабова.

"Сътрудничеството между Висшето военноморско училище и Професионалната гимназия по морско корабоплаване е полезно, защото ще даде по-добра възможност за реализация на младите хора, които са избрали да учат и работят в тази сфера", каза кметът Николов.

Висшето военноморско училище ще оказва съдействие на Професионалната гимназия по морско корабоплаване и рибарство в реализирането на програмата ѝ като иновативно училище.

Двете учебни заведения ще извършват обмен на педагогическа информация и ще осъществяват съвместни разработки в общи изследователски дейности. Сътрудничество ще се осъществява и в учебната дейност чрез обмен на преподаватели, научни сътрудници и други специалисти за запознаване с образователната система, четене на лекции, подпомагане в провеждането на специализирани курсове за професионална квалификация съгласно Конвенция STCW 78 и други.

Договорено е още провеждането на практически занятия в реална среда, обучение чрез тренажори и симулатори. ВВМУ предостави на бургаската гимназия безвъзмездно специализирана лодка, която ще бъде използвана в учебната дейност.

 

Галерия
Коментари

Още от последните новини