Ген. Стойчев: Рисково е да гоним мигранти по пътищата

Ген. Стойчев: Рисково е да гоним мигранти по пътищата - E-Burgas.com

Главният секретар на МВР Петър Тодоров и заместникът му Станимир Станев подадоха оставка след поредния инцидент с полицаи, преследващи нелегални мигранти в страната.

"Не се случва нищо неочаквано. Оставките няма да решат нищо. Служителите, които рискуват живота си, защитавайки сигурността на страната, отдавна са разбрали, че промените по върха не решават проблемите. В системата за сигурност трябва да бъде разработен алгоритъм, по който да се работи, независимо дали горе се качват компетентни или некомпетентни хора. Това е дълг на всички. Вчерашният случай показва, че системата е имала слабости, които продължават да се пренасят и сега", заяви бившият шеф на Централната служба за борба с организираната престъпност ген. Тихомир Стойчев в "България сутрин".

Той подчерта, че не трябва да се разчита само на физическата реакция като средство за противодействие на незаконната миграция.

"При вчерашния случай имаме човек над 40 години, който е в активен криминален контингент. В момента трябва да се извърши задълбочена проверка. Днешните трафиканти на мигранти преди бяха трафиканти на стоки. Организираната престъпност се появява и работи там, където има пазар на незаконни стоки и услуги. Тези хора са и жертви в собствените си държави, притиснати от обстоятелствата там. Без да се решават техните икономически и социални проблеми, са принудени да емигрират. Само физическото присъствие на трасето е изключително рисково. Получил се е сигнал още от Елхово, както става ясно. Кой е центърът, който е приел, как е предадена тази информация, какво прави през това време МВР, ГДБОП, ДАНС", каза още ген. Стойчев пред Bulgaria ON AIR.

По думите му, за да се защитят служителите, трябва да има законодателни промени, вършени от мъдри хора, отговорни за настоящето и бъдещето на България. Според него оставките няма да решат нищо.

"Когато тези хора са се съгласили да станат главни секретари, министри, носили ли са съответната компетентност? Много хора минаха през парламента и през изпълнителната власт. Страхувам се, че една част от тях са мислели за своите адвокатски кантори през цялото време. А не да организират системата за сигурност. Не виждам ниво на компетентност. Отговорност трябва да се търси на всички по веригата", допълни бившият шеф на ЦСБОП.

Коментари

Още от последните новини