Френски археолог от "Лувъра" откри гробница край нос Колокита на „Буджака“

Френски археолог от

Открихме гробница край нос Колокита  в местността „Буджака“. Това директорът на археологическите разкопки в античния град „Аполония Понтийска“ и археолог в националния музей на Франция „Лувър“ Александър Баралис пред радио "Фокус". В местността е била намерена могила, с размери 16×10 метра, под която е била открита гробницата.

„Имахме шанса да бъдем поканени от директора на Археологическия музей в Созопол, за да помогнем на нашите колеги при разкопките“, допълни още Баралис. Той добави, че в района има много аристократически могили от IV и III век преди Христа, изследвани преди около век от първите археолози, работили в Созопол.

„Досега нямахме много данни за тези уникални комплекси. Гробницата, която открихме, все още не е отворена. Надявам се, че ще можем да я разучим“, каза още френският археолог. По думите му тя се свързва с най-богатия и активен период от живота на античния град Аполония Понтийска.

„Работим в една рамка, която е трудна, тъй като сроковете ни са кратки.  Сега искаме да работим в гробницата, за да можем да я намерим уникалните погребални контексти, които са вътре. Бихме искали този обект да стане достъпен за туристите, които ще имат възможност да разгледат територията на „Аполония Понтийска“ и да видят новите разкопки и новите  предмети, които сме открили“, добави още Баралис.

Коментари

Още от последните новини