Франция пуска в аптеките хапчето на Pfizer срещу ковид

Франция пуска в аптеките хапчето на Pfizer срещу ковид - E-Burgas.com

Франция първа в ЕС започва да прилага от тази седмица хапчето на Pfizer за лечение на COVID-19, предаде Асошиейтед прес. Препаратът "Паксловид" (Paxlovid) е първото одобрено в ЕС лекарство срещу респираторното вирусно заболяване.

Първите 10 хиляди дози от него ще бъдат достъпни от петък във френските аптеки, обяви днес здравното министерство в Париж.

То ще бъде предписвано на възрастни със симптоми, които не се нуждаят от обдишване с кислород, на са с риск от усложнения, както сочат препоръките на Европейската лекарствена агенция (ЕМА). Миналата седмица ЕМА разреши употребата на "Паксловид" в ЕС, след като през декември лекарството бе одобрено в САЩ и Великобритания.

Очаква се скоро да бъде одобрено и подобното антивирусно хапче, разработено от "Мерк". Според създателите и на двата препарата те ще са ефективни срещу "Омикрон".

Свързани статии
38 са новозаразените с ковид у нас 60 са новозаразените с ковид у нас 3,5% са положителните ковид проби у нас Мобилен ваксинационен пункт срещу ковид за айтозлии до петък В страната вече са налични нови ваксини срещу ковид Нови 121 човека са новозаразени с ковид Новият омикрон вече е у нас 80 души са новозаразените с ковид у нас COVID-19: Излекуваните са повече от новозаразените Пет са новозаразените с ковид в Бургаско, нито една жертва в страната
Тагове
ковид хапче
Коментари