Фестивалът на Зелениката тази година ще е на 14 и 15 май в село Бродилово

Фестивалът на Зелениката тази година ще е на 14 и 15 май в село Бродилово  - E-Burgas.com

Фестивалът на Зелениката тази година ще се проведе на 14 и 15 май в село Бродилово край Ахтопол. Организатор е Дирекцията на природен парк Странджа.

Наближава времето, когато символа на Странджа - Странджанската зеленика цъфти и показва великолепието си. По това време традиционно се провежда и най-големия празник в Странджа за природолюбители, туристи и приятели на планината - Фестивала на зелениката.

Фестивалът се осъществява с финансовата подкрепа на Изпълнителната агенция по горите, Община Малко Търново, Община Царево и Югоизточното държавно предприятие – Сливен.

Странджанската зеленика е вечнозелен храст, достигащ височина до 2-3 м, разпространен по стръмни склонове и дълбоки долове като втори подлесен етаж в гори от източен бук и източен горун в Странджа. Ареалът й на разпространение е силно ограничен и е тясно свързан със специфичните почвени и климатични условия.

Зелениката е един от реликтните терциерни видове, съхранили се до наши дни единствено в Странджа и никъде другаде в Европа. Заради красивите си големи цветове, тя е приета за символ на природен парк Странджа.

Цъфти продължително от средата на април до средата на май в зависимост от температурите през пролетта.

Коментари

Още от последните новини