Евтини гръцки дини изместиха българските от пазара

Евтини гръцки дини изместиха българските от пазара  - E-Burgas.com

Вместо български дини ядем гръцки, тъй като те са евтини и изместиха родната продукция. Затова днес тонове дини останаха по полето заради липса на пазари. Няма контрол на вноса от страна на държавата, разходите са скочили с 30-40% при двойно по-ниски изкупни цени. Такава е равносметката в разгара на лятото на Янко Янев, един от големите производители в Любимец, предаде БНР. Той обработва 110 дка площи, засети със сортовете „Соренто“ и „Романза“.

Стопанинът, който е в бизнеса от 10 години, разказа, че през миналата година изкупната цена на дините е била 30 стотинки за килограм, а сега е 10-15 стотинки. Той пресмята, че средните разходи за декар възлизат на 1000 лева, което означава, че изкупната цена за килограм трябва да е поне 25 стотинки, а сега се продава на загуба.

Въпреки сложната ситуация в сектора Янев успява да реализира около 500 – 600 тона собствена продукция на вътрешния пазар, основно по борсите в Пловдив и Пазарджик, при среден добив 5 тона от дка.

"В София няма дини от Любимец, няма родно производство, всичко е от Гърция от години. Къде са търговските вериги, къде е държавата", пита стопанинът.

Евросубсидиите за производство на плодове и зеленчуци у нас са изключително ниски. В същото време в съседна Гърция получават много повече средства от ЕС за развитие на сектора, подчерта Янев.

Събеседникът акцентира и върху друг сериозен проблем, за който държавата нехае. Той е един от малцината регистрирани земеделски производители в Любимец, като в същото време има много други в сивата икономика, които "нито плащат данъци, нито осигуровки".

Някога сладките дини и пъпеши бяха запазена марка за плодородните земи на Любимец и основен поминък за местните хора. Днес ситуацията е коренно различна. Пъпеши почти не се отглеждат, а бизнесът с дини става все по-труден. Янко Янев обмисля да намали наполовина обработваемите площи догодина.

Коментари

Още от последните новини