Евтин внос на агнешко подбива цената на родното

Евтин внос на агнешко подбива цената на родното  - E-Burgas.com

Цените на агнешкото са без промяна. Заради големият внос от Румъния и Македония, тази година родните фермери отчитат ниски продажби. 

Вече повече от 12 години Цанко Станков отглежда агнета във фермата си край Перник. Има редовни клиенти, но признава, че по Гергьовден наблюдава все по малко търсене.

"Те познават вкусовите качества на агнетата, идват, когато разберат каква е цената, се отказват от нея", коментира той пред Bulgaria ON AIR.

Изкупните цени във фермата на Цанко са в порядъка на 8 лева за килограм живо тегло.

Други животновъди обаче са принудени да свалят стойността на продукцията си заради завишения внос. На животинския пазар в Благоевград производители разказват, че не могат да продадат стоката си.

"Ние оня ден търсихме 6 лева, не ни дават, сега тъсим 5 лева. Пак им се вижда много, къде да го даваме, като фуража е скъп? Едни произвеждат и печелят, ние сме губещите, ама какво да правиш", коментира Милан Олев, животновъд.

"От Македония и Румъния свалят на 4,50 и тук го продават на божествени цени. Е редно ли е моето да не продавам тук, а те да внасят", чуди се Стоян Тренчев.

И докато някои се борят с чуждия внос, други, заобикаляйки данъчните тежести предлагат по атрактивни цени. На  импровизирания пазар в столичния квартал "Христо Ботев" килограм месо от живо агне струва 4 лева.

"Имаме си 7- 8 овце всичките. Изкарали сме ги да продадем, но ние повечето на вересия ги даваме. После като пуснат пенсиите и ни дадат паричките.Кво да ви кажа – при тая безработица, при това безпаричие, няма как да ги даваме на по-висока цена", признава Гошо, продавач на агнета.

В магазините ситуацията е малко по-различна. Търговци са мнение, че българското месо винаги е било на пиадестал по празници.

"Е, зависи кои какви средстава може да отдели, но по принцип може да е по-малко обаче да е качествено", коментира Боряна Иванова, продавач в месарски магазин.

В магазинната мрежа средната цена на агнешкото трупно месо е 15 лева за килограм. Клиентите определят сумата като справедлива, когато се гарантира качество.

"Според мен е с проверено качество, другите са замразени и кои знае от кои държави идват и от кои запаси", коментират те.

И докато потребителите се надяват на качествена родна продукция, производителите настояват за повече помощ от страна на държавата.

"Не искам да имам в джоба, искам стадата да ги увеличавам, това е проблемът, не знам как ръководителите на министереството и партнийните структури решават този проблем, но животновъдството и овцевъдството е страшно зле", коментират от бранша.

Животновъдите у нас настояват за по-големи субсидии, с която да развиват бизнеса си, както и за облекчаване на критериите при износ на родна продукция.

Източник: dnes.bg
 

Коментари

Още от последните новини