Европа раздава ваучери за безплатен интернет на БГ общини

Европа раздава ваучери за безплатен интернет на БГ общини  - E-Burgas.com

Общините ще получат първите ваучери за WiFi, субсидирани от бюджета на ЕС, в началото на 2018 година, заяви в предаването "Брюксел 1" на Bulgaria On Air еврокомисарят Мария Габриел.

Тя припомни, че ЕК дава 120 млн евро за безжичен интернет в европейските общини. 

"За първи път Европа пряко помага на общините" обясни българският еврокомисар. В разговор с Милена Милотинова тя разясни плана.
Между 6000 и 8000 общини в цяла Европа ще получат ваучери за за 120 млн. евро за осигуряване на безплатен достъп до интернет на обществени места по тяхна преценка - библиотеката, читалището, болницата или парка.

„Предстои до края на годината да бъде готов формулярът. Дала съм много ясна индикация на моя екип, че искам опростен формуляр, така че и кметът в малката община да се справи с него без консултанти и посредници. Другото важно нещо, което трябва да знаят нашите кметове, е, че принципът ще е първи дошъл - първи обслужен. Затова призовавам българските кметове да са активни, да следят отблизо кога ще стартират формулярът и интернет-порталът, на който директно могат да кандидатстват“, препоръча тя.

Надявам се българските общини да бъдат сред първите кандидатствали, което им дава право да бъдат и сред първите получили ваучери, допълни комисарят по дигитализацията Мария Габриел.

Коментари

Още от последните новини