Емил Хърсев: Финансовата криза вече е факт

Емил Хърсев: Финансовата криза вече е факт - E-Burgas.com

Финансовата криза в момента е по-лоша от тази през 2007 година. Има спад дори в цената на златото. Всичко се срина. Кризата вече е факт и е сравнима с ”черния понеделник” от 1982 година.

"България е част от глобалната и европейската икономика. Най-важните ни търговски партньори са от еврозоната. Третата по големина страна в нея - Италия, в момента е засегната. Няма как и при нас да не се отрази", коментира пред bTV икономистът Емил Хърсев.

Според анализатори в момента има усилено забавяне на икономиката, породен от провалените доставки от Китай. Азиатската страна в момента се възстановява от епидемията и производството плавно тръгва. Сега обаче има вторична реакция - тази на финансовите пазари, обясни още Хърсев.

"Рецесията е факт. Очаква се вероятно следващото тримесецие да има бавно и мъчително възстановяване на индустрията в Китай. Дигитализацията на икономиката и повсеместната роботизация позволяват на нещата да се развиват с по-висока скорост - бързо влизаме в рецесия, но има и шанс бързо да излизаме от този процес", обясни Румен Гълъбинов.

В началото на тази седмица световните борси отчетоха огромни загуби. "Черният понеделник" на 2020 е сравним с икономическата криза през 1982 година. Коронавирусът парализира цели пазари. Петролните шейхове на Саудитска Арабия започнаха битка с Кремъл за производствени количества и цени. Цената на петрола се срина първоначално с 30 процента, Dax – със 7,94 процента, борсовата търговия на Wall Street бе временно спряна, Dow Jones отчете минус 7,8 процента.

Коментари

Още от последните новини