Доставят 5000 опаковки хидроксихлорин срещу covid-19 по Великден

Доставят 5000 опаковки хидроксихлорин срещу covid-19 по Великден - E-Burgas.com
Снимка: "Дарик"

Лекарството хидроксихлорин дава добри резултати в лечението на заразени с коронавируса. То ще бъде налично у нас около Великден, но ще се предоставя само на болниците и то по заявка, съобщиха от фармабизнеса, пише в. Монитор. 
 
Медикаментът на този етап няма разрешително за употреба в България, затова ще може да бъде отпускан само по Наредба 10 на министъра на здравеопазването, според която лекарствените продукти без разрешително и регистрация в страната могат да бъдат предоставяни само на лечебни заведения за конкретни терапии.
 
Очаква се да бъдат отпуснати 5000 опаковки. 
 
На по-късен етап ще започне и производството на друг медикамент - хлорохин. За него има сведения, че също дава много добри резултати при лечението на COVID-19. Причината за по-късния старт е, че в момента в световен мащаб няма достатъчни количества лекарствени субстанции.
 
Двете лекарства ще могат да се продават в аптеките чак, след като получат регистрация у нас. 
 
Към момента България е подписала договори за доставка на хлорохин и хидроксихлорохин с Китай, Тайван и Индия. Все още не е ясно кога те ще пристигнат у нас, тъй като заявки за тях има почти всички страни в Европа.

Прочети още на: https://www.dnes.bg/obshtestvo/2020/04/07/shte-imame-lekarstvo-sreshtu-covid-19-po-velikden.445060
 

Свързани статии
903 са новозаразените с ковид за последното денонощие Правителството отделя още 35 млн. лв. за ремдесивир Ангел Кунчев: Трябва да вземем мерки сега, за да не пълним пак болниците 643 са новите случаи на коронавирус 435 са новозаразените с ковид у нас Вирусолог: Коронавирусът не изчезва, продължава да мутира 321 са новозаразените с коронавирус Проф. Христова за ковид: Най-страшното вече е зад гърба ни Новите случаи на ковид у нас отново надхвърлиха 2000 БАН: Броят на заразените е 4-5 пъти по-голям от регистрираните
Тагове
хидроксихлорин коронавирус лекарство
Коментари