Dj Lite- горещият хит на летните партита и изисканите клубове

Dj Lite- горещият хит на летните партита и изисканите клубове - E-Burgas.com

Който харесва Dance and House Music, няма как да не знае кой е Dj LITE. Изключително хитов, търсен, креативен, модерен. Това е той Тодор Чанев, който през 1997 година започна да налага името си и 19 години го прави успешно. Летните партита с него се превръщат в истинска фиеста, клубните сцени стават още по-горещи, когато той се появи. Стиловата му ориентация е насочена към няколко музикални стила House, Deep House, Tech House  Techno, Funky Vocal House. По Черноморието организира и промотира различни партита като работи с всички Български Dj също кани и DJ от други държави . Връх в кариерата му са участията му на фестивалите Spirit of Burgas, Metropolis-Insomnia Festival, както и съвместната му работа с Hed Kandi и Ministry of Sound в Disco Club Orange Sunny Beach  .

На 36 години е и освен страстта си към музиката, към качествената музика, обожава да се гмурка и да е сред природата. Това е той Dj LITE- една неочаквано добра комбинация от светлина и много музика.

Разговаряхме си с него за партита, клубове, фенове и за началото на кариерата, разбира се. Уговаряме се да се да прескочим вежливата форма и да си говорим на ТИ. Така предпочете горещото име на лятото Dj LITE.

-Как започна всичко?

- Стана от само себе си. Баща ми правеше забави на свои приятели у нас, като това му беше като хоби. Покрай него  ми беше интересно, имахме грамофон, ролков магнетофон  после касетофон, а след това двукасетъчен дек. Впоследствие събрах пари  и за CD пейър. Израснал съм сред хора музиканти, които обичат музика. Научих се да отсявам кое е добро и кое не още когато бях на 10 . И аз като баща ми в по-късен етап започнах да правя партита за мои приятели познати, предимно в домашни условия . Но истинския занаят започнах да уча без да искам в дискотека „Трокадеро”, това е преди доста години. В нея за първи път започнаха да пускат музиката, която успявах да си запиша на касетки, да я купя от някъде или някой приятел да ми запише . Та там всяка сряда правиха партита, в които се промтираше по-различна и по-алтернативна музика, която се различаваше много от тогавъшната дискотечна сцена. И  там за пръв път чух стилове като Trance , BreakBeat Techno Experimental Music и прохждащото , следващо поколение DISCO или така наречената  в днешно  време House Music . Доста ходих там, в началото като клиент, после се запознах и с диджеите, защото им носих музика, която те нямаха и се молех да ми пуснат нещо от моята касетка която беше предварително нагласена . Тогава това  ми беше  като хоби и бях фен на тези неща и зараждащата се по това време Rave Party Culture. Диджеите ми имаха абсолютно доверие и се сприятелих с тях като ми позволяваха да стоя на диджеи пулта като това беше голяма превилегия за мен. И така на моите приятели им беше писнало да ходят с мен и аз тръгнах самичък с касетките в джоба. Качвах се на пулта и попивах всичко. Аз съм самоук и, никой не ме е учил на това. Гледал съм  в ръцете и съм попивал всичко, което е взривявало дансинга . В крайна сметка се получи така, че когато диджеите ги домързява, ми казваха-„Тошко, тука можеш да включваш тези светлини ,а аз бях безкрайно  щастлив да управлявам дискотеката макар и да включвах и излючвах различни прожектори и ефекти но най любим и  до днес си остава пушека /Smoke Machine/ . Ta там ми беше кръщенето за диджей, пусках светлините, след това някое друго парче и след това и собствена вечер  с подбрани от мен тракове, като това ми подсказа, че аз вече можеби ще стана DJ . Малко по-късно един приятел искаше да направи парти за нова  година. И трябваше да си измисля артистично име защото хората се интересували, кой ще ги забавлява . Но тъй като не знаехме перфектен английски, и пред вид, че съм тръгнал с пускането на светлините-измислихме  Dj LITE . И така си остана. Уж е светлина “white” , но не съвсем. /смее се/

Интересното е, че по времето в което аз  пусках елетронна музика, бяха модерни групите за електронна музика, а не като сега диджеите, но пък като помисля момчета като мен са се старали да изнамерят тези групи и да отделят най – готините им тракове, с  които да накарат хората да танцуват до зори . А и потова  време  хората  бяха  жадни за нови и провокативни звуци, докато  в днешно  време нещата малко се преповтарят в  всеки следващ  уж по- нов трак !

И  така нещата се случиха аз  станах Dj LITE .Като съм  доволен от себеси но винаги може и още малко . Щастлив съм и от това , че и всички, които идват  моите партита  танцуват на музиката, която миксирам за тях. Радвам се че има  хора които ме подкрепят  и слушат с удоволствие миксираните ми компилации .

-Диджей къща храни ли?

-/ смее се/ Да, храни. Зависи от къщата и зависи колко се храни. Това е погрешно в България да се смята, че музикант къща на храни. Всичко става обаче  с много работа и много постоянство и талант, разбира се . Не може да разчиташ само на слава и талант. иска се и работа като  всяко нещо .

-В България  е пълно с диджеи? Как успяваш да си все актуален?

-Трудно е, трябва да положиш големи усилия и лишения в личен и финансов план . В интерес на истината всеки може да стане DJ .  Като вземе един лаптоп, инсталира Dj програма и си купи контролер  за да изглежда по “PRO”  и не на последно място  сложи едно DJ пред името си.  Но това си е призвание, не е мода не е  редовна работа , много хора бъркат ! Аз в началото започнах за удоволствие, не съм мислил за известността и за пари , харесвам музиката и винаги съм го правил само за нея . А  и когато харесваш нещо,  вложиш много енергия любов и талант в него , нещата се случват и хората го оценят!

-Съвременните диджеи само пускат музика. Не им се налага да са добри оратори...

-/ смее се/. Клубните диджеи са такива, да ! Тяхната работа е не да говорят. Задачата на съвременния диджей е  да събере цялата нова  и стара информация, да  я компилира, да я ремиксира , да направи в сет с собственна идентичност, и да я предложи на публиката,  като  резултата от всичко това е мигновеннен . И ако публиката я хареса всичко е наред. В миналото диджеите са били проумотъри, те казавт кой пее, коя песен следва,  сега тази информация я има в интернет, и няма нужда да се съобщава кой, какво, защо навсякъде блика от информация .

-Как минава един ден на Dj Lite?

- / смее се/. Нека те поправя. Аз имам полуден. Защото ставам на обяд. Вариант едно- да изляза сред природата, за да ми починат ушите от партито. Вариант две-ако имам участие -да седна и д си прегледам  програмата, да видя новостите и да се подготвя за  гига .

-Как  подготвяш сетовете?

-Искам да съм по-интересен от останалите. Имам достъп до доста канали за музика, такива, в които има неиздавани тракове, както и такива, които са само за DJ също и всички интернет магазини, които продават музика ежедневно, а там излизат компилации или сингли на артисти, лейбъли, които които аз следя и ми допада тяхното звучена и ритъм. Прослушвам ги едно по едно и което ми се усмихне и ми допадне, си го закупувам и от там нататък си го комплилирам в сет, подреждам си  ги по стилове и магията се случва, като дам малко и от мен готово .  А ако има хит, който няма ремикс или виждам, че някое парче има потенциал, а не е достатъчно добре развито, сядам и го ремиксирам за да звучи добре и да е танцувално. /усмихва се/

-В Бургас има ли клубен живот?

-В Бургас имаше клубен живот, в момента малко опустява. Най-голямата причина е безпаричието, другата е , че клубовете не се афишират с определена тип музика. А повечето предпочитат да правят вечер с определен тип тематична музика. За мен така клубовете губят  идентичност,  редовните си клиенти и не създават култура !  Всеки може да си пусне радио нали? Попитайте един готвач би ли искал в ястието му да има всички продукти, които са в кунята ? Това се случва и с клиентите едните искат една   музика,  другите тъкмо са започнали да танцуват на тяхните любими  хитове......  И накрая всички са недоволни и си седят в къщи , момент има и  доволни тези,  коите са излезли за да се напият, но на тях им е все едно за музуката. 

-Най-голямото събитие, на което си бил?

- За мен всичко е постижение, няма по-малко или по-голямо. Но съм свирил и на  големи сцени където изживяването пред 2,3,4,10 хиляди човека е съвем различно от клуба  местата са били  SPIRIT of Burgas , METROPOLIS-INSOMNIA FESTIVAL и CACO BEACH .

-Знам, че се гмуркаш и това е другата голяма твоя страст.

-Най-хубаво ми е под водата, Практикувам фрий дайвинг- това ми е най-приятно, най-тихо е под водата, оставаш абсолютно сам със себе си, а и има доста причудливи същества и  растения това ме зарежда .  И ако вечерта съм имал емоционално парти, изпълнено с перипетии, на другия ден като отида  да се гмуркам, се прераждам и освежавам може би и регенерирам . Интересното е, че след гмуркане пък, ако имам парти, то се получава перфектно и незабравимо. Не знам какво става с морето и въздействието на водата върху мен, но партито се получава повече от добре, може би защото съм зодия Рак  или просто  трябва да е вечно лято .

-Има ли участия, на които отказваш да отидеш?

-Да, има. Рядкост са. Но на чалга парти например не бих отишъл, или пък отказвам участия, различни от моята концепция за музика . Харесвам предимно електронното клубно звучене, допада ми  тракове с  вокали, също и по-разчупени стилове , неща, приятни за слушане BreakBeat  , Drum and Bass  Funky Breakbeat . Предимно търся в един трак да е по-музикален,  да има нещо изсвиренно с инструмент или парчето да разказва своята история ./усмихва се/

-Ти си работил с доста певци, с кой ти е доставяло най-голямо удоволствие?

-За хората, с които в момента работя и съм правил добри партита, дори мога да ги наредя в класация. Все са жени. Не ги подреждам по хубост , защото  всички са изключително красиви жени , а по професионално отношение към работата ни .  Това са Vera Russo, Nelita Live, Maria Mioko. Не искам да има сърдити. /усмихва се/. Но така ги усещам нещата. Също работя и с музиканти ,  перкусионист в лицето на Асен Хайдутов и саксовонист Стефан Памуков  /CHEFO SAX/ .

-Получавал ли се неприлични предложения по време на партита?

-Аз съм на работа, няма как да стане./смее се/

-Дори и ако предложението е неустоимо?

-Няма как, няма как да спра музиката, за да угодя на нечия прищявка.

-А след партито?

-Оооо, толкова съм изморен, че не ми остава нищо друго, освен да прегърна възглавницата или жената която обичам ./усмихва се/

-Имаш звукозаписно студио у вас, всичко това изисква  много време, много ресурс.

-Да, така е. Лишавал съм се от много неща, които моите приятели са правили, докато аз изграждам студиото. Стоял съм си в къщи и съм си събирал пари, за дадена техника, за да се получи нещо положително впоследствие и да звучи по  -добре . Но и самото свързване и изграждане на студиото ми доставя огромно удоволствие, да се вра, да свързвам кабелче по кабелче, приятно е а и винаги научавам нещо ново .

-Имаш ли желание, което чакаш да се сбъдне с нетърпение?

-Имам огромно желание винаги да бъде лято и да има летни партита на плажа . Клубовете също са приятно място, но  клубът трябва да е над 200-300 човека. Енергията, която си предават диджея и публиката е много по-градивна, отколкото едно малко клубче, в което а се събрали три компании.

Иначе очаквам много работа и много позитивни емоции , имам  желание да пускам в  Гърция , Маями  и Ибиза  надавам се и в Лондон тази зима, но стискам палци за сега .

Ето тук може да чуете последния горещ сет на Dj Lite, от което ще ви спре дъха, гарантирано.....

А ето и линкове където може да намерите актуална иформация за DJ LITE

www.Facebook.com/DjLiteOfficial

 www.Soundcloud.com/djlite

 www.Mixcloud.com/DjLite

www.twitter.com/Dj_Lite

www.instagram.com/dj_lite_/

Галерия
Коментари

Още от последните новини