Дизелови vs. бензинови двигатели: Прилики и различия, преимущества и недостатъци

Дизелови vs. бензинови двигатели: Прилики и различия, преимущества и недостатъци - E-Burgas.com

Независимо дали обмисляте закупуването на нова кола или възможността да учите за техник, може би се чудите каква е разликата между бензиновите и дизеловите двигатели и кое гориво е по-добро – дизелът или бензинът.

Както бензиновите, така и дизеловите двигатели са машини с вътрешно горене, които преобразуват химическата енергия в механична. Механичната енергия движи буталата нагоре и надолу вътре в цилиндрите, генерирайки въртеливо движение, което задвижва колелата на автомобила. И бензиновите, и дизеловите мотори преобразуват горивото в енергия чрез поредица от малки експлозии или изгаряния, т.е. те са двигатели с вътрешно горене. 

Това обаче, което различава дизеловия от бензиновия двигател, е начинът на запалване на горивото. В бензиновия двигател въздухът и горивото се компресират и в критична точка от момента на цикъла запалителната свещ запалва сместа. Дизеловият двигател е по-прост, той няма запалителни свещи и свързана с тях електрическа система, а работи посредством т.н. „запалване чрез сгъстяване“.

Тези два вида двигатели имат и други различия и уникални характеристики, които разглеждаме по-долу.

Дизеловите мотори имат предимства, които ги правят предпочитан избор, особено в индустрии като строителство, транспорт и селско стопанство. Тези сектори разчитат на издръжливост, мощност и горивна ефективност, които дизеловите двигатели могат да им осигурят.

Една от най-важните разлики между бензиновите и дизеловите двигатели е топлинната ефективност или работата, която може да се очаква да бъде произведена от горивото в двигателя. Дизеловият двигател е около 20% по-топлинно ефективен от бензиновия. Това пести гориво и пари.

Дизеловите двигатели се използват в голямо разнообразие от оборудване и превозни средства – от средно тежки камиони до круизни кораби и електрогенератори. Тези мотори са здрави и надеждни. Работят с много по-ниски RPM (обороти в минута) от бензиновите и следователно са по-издръжливи и дълготрайни.

Плюсове и минуси на дизеловите двигатели

Положителните страни на използването на дизелови двигатели включват:
    По-висока горивна ефективност, осигуряваща повече километри на литър в сравнение с бензиновите двигатели;
    По-висок въртящ момент, което ги прави подходящи за транспортиране на тежки товари;
    Дизелът обикновено има по-висока енергийна плътност, предлагайки повече мощност и по-добър пробег;
    По-дълъг живот поради по-здравата им конструкция и работата при по-ниски обороти.
    Дизеловият мотор е по-просто устроен от бензиновия и не се нуждае от сериозно обслужване, така че разходите за ремонт и сервиз са по-малки.

Като недостатъци на дизеловите двигатели евентуално могат да бъдат посочени следните характеристики:
    Първоначално изискват по-голяма инвестиция;
    По-високи емисии на азотни оксиди и прахови частици, замърсяващи околната среда;
    По-високи изисквания за поддръжка на компоненти като горивни филтри и системи за контрол на емисиите;
    По-шумни и произвеждат повече вибрации в сравнение с бензиновите мотори.
    С по-малко конски сили, поради което почти не се използват в спортни автомобили.

Плюсове и минуси на бензиновите двигатели

Преимуществата на използването на бензинови двигатели включват:
    По-достъпна първоначална инвестиция;
    По-плавна и тиха работа;
    По-ниски емисии на азотни оксиди и прахови частици;
    По-лесна поддръжка на горивни филтри и системи за контрол на емисиите.

Бензиновите двигатели се характеризират със следните негативи:
    Обикновено по-ниска горивна ефективност в сравнение с дизеловите мотори;
    По-малко подходящи са за големи камиони и други тежкотоварни превозни средства;
    Обикновено имат по-кратък живот поради по-високите им RPM и по-леката им конструкция.

Остарели или погрешни схващания относно дизеловите двигатели

Замърсяване: Благодарение на съвременните високи технологии и инженерство, дизеловите двигатели работят по-чисто от всякога. Всъщност мнозина се шегуват, че въздухът, излизащ от дизелов двигател днес, е по-чист от въздуха, който влиза! По-голямата част от сярата е отстранена от съвременното дизелово гориво, а много от превозните средства използват и добавката AdBlue за третиране на дизеловите газове, за да станат по-чисти.

Шум: Едно от първите неща, за които може да се сетите, когато мислите за дизелов двигател, е шумът, който издава. Модерните технологии обаче направиха възможно премахването на силния тътен, който се чува при стартирането на дизелов камион. Всъщност, от вътрешността на много от превозните средства дори не бихте разбрали дали използват бензинов или дизелов двигател.

Цена: Въпреки че дизеловото гориво е по-скъпо от бензина, то съдържа повече енергия на единица тегло. Следователно е необходимо по-малко количество дизел, за да се постигне същата работа. Поради това общите разходи за двата вида гориво с течение на времето се оказват почти еднакви. Това обаче все пак зависи и от фактори като марка на автомобила, стил на шофиране и др.

Скорост: Въпреки че дизеловите двигатели разполагат с по-малко конски сили, съчетани с добра трансмисия, те могат да бъдат бързи. Много от шофьорите предпочитат да имат реална сила (въртящ момент), ускорение и добър пробег.

Тегло: Поради работната им специфика, дизеловите мотори са изработени от по-здрави материали, което оказва влияние на теглото им. Съвременните производствени методи обаче позволяват те да се правят със значително намалено тегло, доближаващо се до това на бензиновите.

И така, ако благодарение на споделената тук информация вече сте взели решение да се доверите на дизеловите двигатели, ще трябва да си намерите и надежден и коректен доставчик на дизел. Препоръчваме ви качествено дизелово гориво от Dieselor.bg, защото избирайки Дизелор, вие получавате най-високо качество, точни доставки и гъвкави финансови условия.
 

Коментари

Още от последните новини