Десет души с тромби в Дания след ваксинация

Десет души с тромби в Дания след ваксинация - E-Burgas.com

В Дания са установени 10 случая на тромбоза след ваксинация с препарата на „Астра Зенека“, се казва в специално изявление на Датската агенция по лекарствата. От агенцията обаче уточняват, че засега не е установена пряка връзка между ваксината и тромбите. Надв 140 хиляди души в Дания са ваксинирани с този препарат.

„Датската агенция по лекарствата разглежда 10 случая на поява на тромби след ваксинация“, се казва в изявлението. „На този етап не може да се каже дали те имат пряка връзка с ваксината, тъй като проверката продължава“.

Според данните, една жена на 60 години дори е починала след ваксинация, но нейната медицинска картина е била и без друго сложна. Жената е имала ниски тромбоцити, големи кръвни съсираци, тесни кръвоносни съдове и кръвоизливи. Засега не може да се каже дали смъртта е свързана с ваксинирането.

Съседна Норвегия също съобщава са случаи на тромбоза след ваксинация. Регистрирани са три такива при мединиски персонал от университетската болница в Осло, като появата на кръвни съсиреци е причинена от свръх реакция на имунната система.

Коментари

Още от последните новини